asseco murr

Světové produkty s rodným listem ze Zámrsku

Co mají společného australská ponorka a vodovodní potrubí v New Yorku? Hádat by bylo asi obtížené, pokud zrovna nejste zaměstnanci nejmodernější kovárny v Evropě, společnosti Brück AM, takže prozradíme hned: příruby vyrobené právě v její továrně v Zámrsku! Ta totiž produkuje nejen tyto a další výrobky (vyrábí např. ložiskové kroužky, které jsou součástí větrných elektráren, otočí a převodovek např. pro firmy IMO, Liebherr nebo SKF), ale třeba i unikátní systémy magnetického upínání vlastní konstrukce. Nejen o tom jsme si zajeli do Zámrsku popovídat s ředitelem Lubošem Malým.

 
V loňském roce si firma připomněla 20. výročí zahájení svého provozu. Jaké byly počátky společnosti, která dnes provozuje jednu z nejmodernějších kováren nejen u nás, ale i v evropském měřítku? 
Majitel firmy Matthias Brück chtěl pořídit provoz co možná nejblíže, tedy v českém příhraničí, protože mateřská firma sídlí až na německo-francouzských hranicích. Žádná z příhraničních firem, které by přicházely v úvahu, nevyhovovala. Podniky byly tehdy většinou zastaralé, vybavení a organizace firem měly daleko k požadovaným parametrům. Nakonec se rozhodlo, že nejlepší bude vybudovat úplně novou firmu, ačkoliv byl náš region takovouto strojařskou výrobou nepolíbený. 
Začínali jsme jako obrobna s jednou halou. Postupně přibyly CNC stroje a firma hodně investovala do svého růstu. Kováren je v Evropě hodně, velká konkurence je na severu Itálie, ve Španělsku, v Německu a částečně i v Čechách, ale my jsme výjimeční tím, že umíme jak kovářskou výrobu a tak i poměrně sofistikované obrábění až k finálnímu produktu či komponentu. Podniků, které dokáží obsáhnout celý výrobní řetězec, opravdu mnoho není. A v tom je podle mého názoru naše velká konkurenční výhoda. 
 
Do firmy i nadále investujete. Jakými kritérii se řídíte při výběru svých finančních partnerů? 
Oceňujeme proaktivní jednání, proto je naším partnerem MONETA Money Bank, která nám nabídla produkt na míru. Máme smlouvu na kontokorentní úvěr, který můžeme využít pro provozní financování a jednáme i o dalších možnostech. Velkou výhodou je flexibilita, kdy se dívají na naše konkrétní výsledky a ne pouze optikou celé skupiny, a posuzují nás jako nezávislou českou firmu.   
Oceňuji i to, že jsou jedni z mála, možná i jediní, kde jsem se setkal s přístupem, kdy se příslušný pracovník risk managementu z regionálního zastoupení přišel osobně detailně seznámit s reálným fungováním firmy. Obvykle jezdí jen obchodníci, kteří si převezmou určitá data, ta pak předají dál, kde případ posuzují a řeší „od stolu“. 
 
Co tvoří největší část vašeho portfolia? 
Aktuálně se zaměřujeme na zelenou energii, zejména větrné elektrárny. Zbytek jsou různé průmyslové obory, ať už je to loďařina, potravinářský sektor, hodně děláme pro dopravu, např. velké množství tramvajových nákolků pro příměstskou a městskou dopravu, ale i do ropného a plynárenského průmyslu.
 
V technologiích, které firma Brück využívá a nabízí, hraje významnou roli systém magnetického upínání. Na tuto technologii jste hodně specializovaní...
Ano je to tak, pro obráběcí operace se magnety již delší dobu využívají, ale my s nimi dokážeme provádět i těžké hrubovací operace. 
Začalo to tak, že jsme před lety přivezli z mateřské společnosti magnetickou desku s tím, že na ní vyzkoušíme obrábění. Měli jsme už tehdy výrobu, která se hodila právě pro tuto technologii. Projekt se rozvinul do té míry, že jsme se rozhodli vyvinout vlastní vyzrálejší systém. 
V poměru používaných magnetických systémů na počet strojů a velikost firmy nenajdete pravděpodobně ve světě větší zastoupení této technologie. 
 
A v čem je tento Váš systém tak unikátní?
Výhodou je, že nosnou desku dokážeme vyrábět jako kovanou konstrukci, což je plus oproti konkurenčním produktům. Nechali jsme si naše řešení zároveň i patentovat a „mozek“ systému - řídicí jednotka - je naše know-how vyvinuté společně s další firmou.
Díky ní se dokážeme spojit přes dálkovou diagnostiku i s jakýmkoliv zákazníkem, který si pořídil naši technologii. V případě potřeby jsme schopni přečíst a analyzovat data a na dálku zajistit řešení, takže není nutný nákladný a časově náročný výjezd technika. Naše řídicí jednotka je „inteligentnější“ než řešení, které nabízí konkurence.
 
Kam všude ve světě se dostanou vaše komponenty a produkty? 
Máme reference na pěti kontinentech. Dostáváme se na trhy s výrobky i do atraktivních regionů jako je Mexiko a Brazílie. Po konečné montáži fungují naše výrobky jako finální produkty ložisek po celém světě. Kromě Evropy je to Čína, Indie, Japonsko, tam všude je možné se setkat s komponenty, které mají rodný list ze Zámrsku. 
 
Na kterou zakázku jste nejvíce pyšní? Kromě obří pizzy k 20letému výročí firmy, která si vysloužila zápis do knihy rekordů, bylo v historii firmy určitě i dost jiných zajímavých projektů...
Takových věcí je opravdu hodně. Namátkou třeba příruby pro australskou ponorku, nebo newyorský vodovod, dělali jsme součásti paletovacích systémů, které šly do celého světa, nebo čtyřmetrový stůl pro magnetické upínání, který dnes funguje u mateřské společnosti - čtyřmetrový monolit je ostatně také světový unikát. 
Nebo dodáváme třeba pro firmu Liebherr i komponenty pro důlní transportní techniku, obrábíme např. přírubu k pohonu pro největší vyráběný dumper na světě, což jsou stroje pro extrémní nasazení v extrémních podmínkách.
 
Jaká je vaše strategie? 
Snažíme se diverzifikovat, abychom se neprosazovali jen v Německu, ale i v dalších regionech. Naše komponenty končí z 80 % v Evropě, ale finální zakázky s jejich využitím představují úplně opačný trend - v Evropě zůstává jen zhruba pětina, zbytek jde hlavně na asijský, jihoamerický a severoamerický trh, pro které fungují jako dodavatelé naši odběratelé. A usilujeme i o produktovou diverzifikaci. Naši zákazníci patří mezi dodavatele šesti největších světových výrobců větrných elektráren, ale samozřejmě se snažíme nebýt závislí jen na jednom oboru, takže jsme aktivní i v dalších sektorech.
 
Není v původně „nestrojařském“ regionu problém sehnat kvalifikované lidi?
Sehnat kvalitní a kvalifikované zaměstnance je stále obtížné. Máme nastavená přesná kritéria, uchazeči musejí dělat postupové testy, kde se přesvědčíme o tom, co reálně umí, že mají jak znalosti, tak i dovednosti a sledují s námi aktuální trendy v oboru. Pracovníky si vyškolíme sami, ale i kdyby to byli strojaři, naše výroba je natolik specifická, že vyžaduje speciální zacvičení. Nyní na stálo zaměstnáváme téměř 260 lidí.

 
Publikováno: 29. 11. 2016 | Počet zobrazení: 3003 článek mě zaujal 500
Zaujal Vás tento článek?
Ano