asseco Aimtec murr

Platforma pro licencování internetu věcí

Společnost Ericsson, která je mj. největším držitelem patentů (37 000) pro mobilní komunikaci na světě, přichází s iniciativou pro urychlení vývoje internetu věcí (IoT) v podobě licenční platformy pro průmyslové patenty k IoT. 

 

Podle posledního vydání studie Ericsson Mobility Report se do roku 2021 očekává 28 mld. připojených zařízení, přičemž 15 mld. z nich budou zařízení spotřební elektroniky a M2M (Machine to Machine). Vytvoření nezávislé licenční platformy průmyslových patentů pro internet věcí, která by zastupovala držitele patentů s cílem zjednodušit přístup k standardizovaným technologiím, bude znamenat vytvoření efektivního prostředí pro licenční potřeby podniků. Pro výrobce zařízení (od aut až po zavlažovací senzory) by to znamenalo možnost snadno získat licence (a tím i přístup) k již vyvinutým technologiím. Tato platforma bude provozována nezávislou společností a bude založena na modelu sdílení příjmů participujících firem. Udělení licence pak proběhne vždy jménem všech držitelů patentu, s cílem zjednodušit přístup ke standardizovaným technologiím.
Cílem platformy je vytvořit fungující a efektivní trh pro podnikové potřeby licencování technologií s jednotnou platbou pro různé vertikály, která bude reflektovat, jaké komunikační technologie bude zařízení využívat.
Firmy tak do svých obchodních modelů mohou začlenit roky výzkumu, vývoje a inovací tím, že získají snadný přístup k základním technologiím a využijí výhody globální sítě. To nabízí možnost významně zkrátit dobu uvedení nových produktů na trh a dříve dosáhnout vytyčených výsledků.
Pro firmu Ericsson (která jako první uvedla řadu technologií, nyní každodenně používané v mobilních zařízeních, má se souboji o práva k duševnímu vlastnictví a s patentovými spory rozsáhlé zkušenosti) jde o další pokračováním obchodní strategie v oblasti práv k duševnímu vlastnictví a licencování (IPR & Licencing), jež má za cíl zajištění návratnosti investic do výzkumu a vývoje. „Tato nová platforma je závazkem k zajištění fungujícího řešení prospěšného pro všechny části ekosystému a o jejím uvedení diskutujeme s klíčovými hráči na trhu,“ říká Kasim Alfalahi, který v současné době zajišťuje ve vedení oddělení IPR & Licencing firmy Ericsson a měl by novou platformu řídit.
 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2301 článek mě zaujal 539
Zaujal Vás tento článek?
Ano