asseco Aimtec murr

Česká stopa na orbitu?

U koncepce jednoho z projektů kosmických habitatů, jak zní jiné označení vesmírných obydlí, stojí i Češi – konkrétně kosmičtí architekti Ondřej Doule a Tomáš Rousek, zastoupení mj. v neziskové organizaci SpaceArchitect.org.  

 

Koncept kosmického hotelu prezentovali v roce 2010 na mezinárodním astronautickém kongresu v Praze. Těmto projektům je věnováno i nadcházející  sympozium kosmické architektury pod názvem „Humans on New Worlds“ pořádané v polovině letošního června ve Vídni.
Základem jejich konceptu kosmického hotelu je modulový princip umožňující skládání a variabilní konfiguraci modulů, které by mohly být plně autonomní, fungovat samostatně nebo se připojit či přečerpávat zásoby a palivo z jednoho systému do druhého. Vize je založena na možnosti využití již existujících technologií a řešení. Šlo by o odvozený systém (na obr. vpravo) z ruské kosmické lodi Saljut, vybavený novým interiérem a funkcemi, jejíž konstrukční řešení by sloužilo jako základ (obytné jádro), doplněné nafukovacími moduly (oválné objekty uprostřed) a přetlakovou komorou pro výstup ve skafandru do volného vesmíru. Pro dopravu posádky a osazenstva hotelu by sloužila kosmická loď, či raketoplán podobný bývalému ruskému projektu Klipper (vlevo). Odpad vyprodukovaný obyvateli hotelu by odvážel návratový modul.
O projektu kosmického hotelu (s využitím pevných modulů) v podobě Komerční kosmické stanice (CSS) uvažovala v roce 2010 ve spolupráci s výrobcem raket RKK Eněrgija i ruská společnost Orbital Technologies. Plánovalo se dokonce jeho uvedení do provozu v roce 2016, ale tyto odhady byly poněkud předčasné. Vývoj posledních let tento projekt zřejmě definitivně ukončil.
 

 
Publikováno: 4. 7. 2016 | Počet zobrazení: 2043 článek mě zaujal 448
Zaujal Vás tento článek?
Ano