hnv murr

Superpočítač velký jako dvě krabice na pizzu

I když je firma Nvidia obvykle spojována s grafickými kartami a čipy určenými pro zpracovávání grafických dat, na poslední vývojářské konferenci GPU technology v Silicon Valley představila něco, čím ohromila svět IT. Šlo o miniaturní superpočítač ve skříňce o rozměrech pouze 44 x 13 x 65 cm, ale s výpočetním výkonem 170 teraflops, který jej řadí do kategorie superpočítačů.  

 

Se superpočítači jsme většinou zvyklí spojovat sály zaplněné řadami skříní ukrývajících nejvýkonnější komponenty, v daném případě se společnosti Nvidia podařilo takovéto extrémně výkonné zařízení vtěsnat do skříně, která není o moc větší než obyčejný stolní počítač, nebo dvě na sebe položené krabice na velkou pizzu. Konkrétně do standardizované skříně (tzv. racku) velikosti 3U, jak je označován tento formát počítačových skříní pro serverovny. Nvidia DGX-1 má však i přes kompaktní rozměry famózní výkonové parametry, které charakterizoval šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang při oficiální premiéře tohoto technologického zázraku slovy: „Je to jako kdybychom vzali 250 obyčejných serverů a nainstalovali je do jednoho malého boxu. Náš superpočítač dovolí řešit dosud neřešitelné problémy, a přitom jej zvládne zapojit prakticky kdokoliv.“  Využití systému, který by měl najít uplatnění zejména na univerzitách, ve firemní sféře a ve výzkumných centrech, se počítá hlavně při výzkumu a rozvoji umělé inteligence. Sám výrobce klasifikuje novinku jako „world’s first deep learning supercomputer in a box“ neboli první krabicový superpočítač pro hluboké učení, tzn. který má být mj. schopen dokázat se sám učit z již dosažených výsledků. Výkon 170 teraflops řadí unikátní novinku jen těsně pod spodní hranici prémiového prestižního žebříčku 500 nejvýkonnějších světových superpočítačů – od systémů, který jej uzavírají, dělí DGX-1 doslova jen pár teraflops.
Minisuperpočítač s plně integrovaným hardwarem i softwarem tvoří sestava dvou procesorů Intel Xeon a osmi grafických karet Tesla P100 (přičemž každá z nich disponuje 16 GB vlastní paměti). Za jedinou sekundu zvládne provést operace, které by standardnímu klasickému domácímu počítači s dobrou hardwarovou výbavou trvaly desítky hodin. Je prvním, který je vybaven čipy nové generace s označením Pascal s průlomovou architekturou posilovanou akcelerátory Tesla100, vyvinutými pro maximální výkon a schopnost rychlého učení, propojených technologií NVlink. Úložiště pro zpracovávaná a archivovaná data, tvořené výhradně rychlými SSD disky, má kapacitu 7 TB.
K enormnímu výpočetnímu výkonu s vysokou efektivitou napomáhá i softwarový balík zahrnující sady softwarových knihoven Deep Learning SDK, ovladače CUDA a učební systém DIGITS pro grafické procesorové jednotky (GPU) k rychlému navrhování hlubokých neuronových sítí (DNN). Nová verze systému DIGITS dokáže vytvářet výukové modely s dvojnásobnou rychlostí a automatickým škálováním více GPU zároveň. Kombinace těchto softwarových funkcí, které běží na Pascalem poháněnými čipy Tesla umožňuje aplikacím běžet 12x rychleji než s předchozími řešeními s GPU akcelerací.
Samozřejmě extrémním parametrům odpovídá i neméně exkluzívní cena: při prezentaci se objevila cifra 129 000 dolarů, což odpovídá zhruba 3 mil. Kč. Nicméně i to je výrazně méně, než sumy, za které se dodávají tradiční superpočítačové systémy, jejichž ceny se běžně pohybují nikoli v řádu statisíců, ale v milionech a miliardách dolarů...
 

 
Publikováno: 1. 7. 2016 | Počet zobrazení: 1978 článek mě zaujal 439
Zaujal Vás tento článek?
Ano