Schunk

Jak čerstvé jsou potraviny? Ukáže to nový senzor.

Výzkumníci v německém Frauenhofer Institutu vyvinuli nový typ senzoru, který na základě biochemických reakcí dokáže poznat zkažené potraviny, např. maso.   

 

Tenký plastový proužek s barvivem, které reaguje s aminy v atmosféře upozorňuje na nebezpečné jídlo změnou barvy ze žluté přes zelenou na tmavě modrou podle koncentrace aminů, toxických organických sloučenin, které vznikají při rozkladu biologického materiálu. „Senzor je pokrytý sloučeninou, která při určité koncentraci aminů změní barvu ze žluté na modrou a dává jasný signál o stavu potravin. Na rozdíl od obvykle používaného data doporučené spotřeby senzor pracuje s aktuálními údaji, nikoliv s odhady," konstatuje Anna Hezingerová, která vedla vývoj senzoru, vytvořeného na základě grantu německého Spolkového ministerstva pro vzdělávání a výzkum. Senzor je podle tiskové zprávy Fraunhofer Institutu levný a vhodný pro masové nasazení v potravinářském průmyslu, protože splňuje všechny požadavky na bezpečnost a může být např. součástí obalu trvanlivých i čerstvých potravin.
 

 

 
Publikováno: 19. 10. 2011 | Počet zobrazení: 3004 článek mě zaujal 625
Zaujal Vás tento článek?
Ano