Schunk

Kdy získají roboti michelinskou hvězdu?

I když se roboti používají hlavně pro přesně definované precizní úkony v průmyslové výrobě, začali už pronikat i do sfér dříve vyhrazených výlučně pro bytosti druhu homo sapiens, kde je potřeba používat i lidský mozek, takže se s nimi můžeme setkat např. při lékařských operacích. 

 

Další oblastí bude možná umění kulinářské: Britská firma Moley Robotics hodlá v letech 2017/2018 (demonstrační moduly dokonce už příští rok) uvést na trh v rámci konceptu robotické kuchyně inteligentního (smartphonem ovládaného) robota, určeného pro přípravu jídel. Počítačem řízený robotický kuchař napodobuje v podstatě činnost skutečného mistra vaření, který předtím pracuje ve speciálních rukavicích, jež přesně zaznamenávají každý pohyb jeho rukou a ukládají do paměti robota. Což je mj. také základní omezení jeho práce: dvojice robotických rukou, pohybující se pomocí 20 motorů, 24 kloubů a 129 senzorů, jako dokonalá kopie lidské předlohy, musí mít všechny potřebné pomůcky na vaření, ingredience, apod. přesně na místě, kde je používal vzorový kuchař.
Zatím umí nový robot uvařit jen několik pokrmů (jako první zvládl jemnou krabí polévku), což asi při ceně 10 000 liber není příliš motivační pro jeho pořízení. Jeho tvůrce, Mark Olevnik je však přesvědčen, že za dva roky, kdy má být robot uveden na trh, zvládne rozšířit svůj repertoár až na 2000 jídel. Ceny různých modulů by se měly pohybovat od 15 000 do 72 000 dolarů. Špičkoví mistři kuchyně jsou však přesvědčeni, že některá jídla, jako třeba příprava suši vyžadující určitý cit pro tlak a formování a speciální rychlé pohyby, zvládne člověk vždy kvalitněji než sebelépe naprogramovaný robot.
 „Robocook“ v akci na Hannover Messe – výrobek firmy Shadow Robot dnes sice zvládá jen omezený sortiment, ale co když jednou bude aspirovat na prestižní ocenění?

Foto: Demanjo
 

 
Publikováno: 11. 8. 2015 | Počet zobrazení: 1774 článek mě zaujal 337
Zaujal Vás tento článek?
Ano