hnv murr

Pozvánka ke kulatému stolu k normě ISO 9712:2022

Vydáním novelizované verze normy ISO 9712:2022 došlo k rozvíření stojatých vod v oblasti certifikací NDT pracovníků.

 

Na základě množících se dotazů držitelů certifikátů či vedoucích kvality, kteří odpovídají za kvalifikaci a certifikaci svých podřízených v oblasti NDT, se společnost ČNDT rozhodla reagovat, a ve spolupráci s TÜV NORD Czech pořádá semináře zaměřené právě na nejasnosti ohledně požadavků normy ISO 9712:2022.

Program seminářů:

- Nové pojmy
- Zraková způsobilost
- ISO 1849 – Ověření zrakové ostrosti pracovníků NDT, výklad, vysvětlení požadavků spolu s přesahem do ISO 9712
- Prodloužení cestou zkoušky a strukturovaného kreditního systému pro L1, L2 a L3
- Recertifikace cestou zkoušky a strukturovaného kreditního systému pro L3
- Diskuze

Počet účastníků debat je omezen na přibližně 15 osob. Účast je zpoplatněna symbolickým poplatkem 100 Kč pro nečleny ČNDT, členové uhradí polovinu, tedy 50 Kč.
Semináře se budou podle zájmu konat po celé ČR. Plánován je i seminář pro zájemce na Slovensku. Veškeré informace o času a místě konání naleznou zájemci na webu ČNDT (www.cndt.cz) nebo na platformě LinkedIn. kde je ČNDT také zastoupena.

První kulatý stůl k certifikační normě
Jako první ze série plánovaných kulatých stolů v souvislosti s vydáním novelizované verze normy ISO 9712:2022 týkající se certifikace NDT pracovníků, uspořádala ČNDT ve spolupráci TÜV NORD Czech dne 3. března 2023 v Praze.
Josef Neugebauer z TÜV NORD Czech v něm účastníky seznámil s nejvýznamnějšími změnami, které novelizovaný dokument přináší oproti původní verzi normy.
Byla provedena revize a doplnění některých definic, byly upraveny požadavky na zkoušení zrakové ostrosti, kde přibyla norma ISO 18490. Dále byly doplněny požadavky na uchazeče o prodloužení certifikace, kde došlo k výrazným změnám oproti předchozí normě (např. možnost prodloužení pomocí strukturovaného kreditního systému, což je soubor administrativních požadavků nutných pro prodloužení/recertifikaci držitele certifikátu). V novelizovaném vydání normy došlo i k významné revizi požadavků strukturovaného kreditního systému pro držitele certifikátu ve stupni 3.
A právě požadavky strukturovaného kreditního systému v procesu prodloužení u stupně 1 a 2 a recertifikaci stupně 3 byly jedním z nosných témat diskuze, která proběhla v rámci kulatého stolu.
Pozornost byla věnována nově zavedenému institutu „rozhodčí“ a jeho funkce v certifikačním procesu. Tento „rozhodčí“ může nově potvrdit vyžadovanou praxi uchazeče, a může jím být i necertifikovaný pracovník, jenž má ovšem zkušenosti a praxi uznatelné pro Certifikační orgán.
Jak důležitá je zraková způsobilost a její prokázání potvrdila dlouhá debata a množství otázek týkající se dvojí možnosti prokázání zrakové způsobilosti (podle požadavků normy ISO 9712/ISO 18490). Novinkou je např. striktní požadavek na ověření barvocitu a to jednou po dobu platnosti certifikátu (5 let).
O měsíc později následoval druhý kulatý stůl a debata k normě ISO 9712:2022 v Plzni, kde se účastnici sešli 19. dubna v prostorách nového výzkumného centra NTC. A jak uvedl prezident ČNDT Libor Topolář, v případě zájmu počítají organizátoři v průběhu roku 2023 s možností přípravy dalších informativních akcí tohoto zaměření.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 155 článek mě zaujal 36
Zaujal Vás tento článek?
Ano