Když víno zraje pod vodou
Když se koncem 19. století v Baltském moři potopila loď plná šampaňského, klesly s lodí neporušené stovky lahví, jež odpočívaly mezi troskami asi 170 let, než je roku 2010 objevili potápěči.
Španělský potápěč Borja Saracho proplaval několika vraky, aby zjistil podmínky vytvářející žádoucí nápoje. Dospěl k názoru, že klíčový je konzistentní pohyb vody v mírném teplotním rozsahu. Pro své podvodní vinařství Crusoe Treasure pak našel ideální místo ve španělském zálivu Plentzia, kde řeka ústí do oceánu a udržuje teplotu vody mezi 11,5 až 21 °C po celý rok, přičemž lahve jsou neustále v pohybu. Voda a energie moře urychlují chemické reakce a mikrobiologická zbarvení. Víno zraje rok v hloubce 20 m v klecích, které slouží i jako umělé útesy, vábící mořské hvězdice, ryby a delfíny.
Analýza zjistila vyšší množství kyslíku rozpuštěného ve víně zrajícím pod vodou ve srovnání s produkty ze země, což má za následek i odlišnou hlubší barvu.