hnv murr

Hannover tradiční i inovativní

Týden od 17. do 21. dubna bude zasvěcen největšímu průmyslovému veletrhu, Hannover Messe 2023 s velkou pozorností k vodíkovým technologiím a palivovým článkům.

 

Kromě tématu Průmyslu 4.0, který odstartoval do světa právě na veletrhu Hannover Messe před více než deseti lety, budou na letošním ročníku zastoupeny i další důležité související oblasti, mezi nimiž dominují automatizace, robotika a všude přítomná digitalizace nejrůznějších procesů. Věnovat se bude ale také tématům snižování uhlíkové stopy a úsilí o uhlíkově neutrální výrobu, k jejímuž dosažení se Evropa zavázala do roku 2050.
Letos bude velká pozornost věnována vodíkovým technologiím a palivovým článkům. Řešení pro využití vodíku v průmyslu a holistický obraz o potenciálu tohoto energetického nosiče představí přes 500 firem, což dělá z Hannover Messe největší platformu na světě pokrývající vodíková témata.
S problematikou energií a jejich úspor úzce souvisí i další z významných témat veletrhu: Efektivní hospodaření s energiemi a úsilí rozpoznat a optimalizovat energetické toky. Energy management a řízené motory mají např. pomoci úsporám energie v elektromotorech, na jejichž provoz připadají dnes téměř dvě třetiny elektřiny spotřebované průmyslem.
Firmy hledají řešení pro vyšší efektivitu, k níž by měla významně přispět i postupující automatizace a zapojování robotů, ale i síťování strojů, které jejich výrobci již realizují např. ve formě IIoT a propojených zařízení. Dalším krokem je integrace strojů do energetického systému firem, aby využívaly hlavně časy, kdy je energie levná, stejně jako logistická centra, sklady apod.
Kromě tradičních expozic a doprovodného programu známého už z minulých let, jako např. kariérní kongres WomenPower, který se koná v rámci veletrhu dokonce již po dvacáté, přinese letošní ročník i některé inovace. Jednou z nich je např. soutěž Hack4Industry pořádaná ve spolupráci s mnichovskou smluvní platformou pro malé podniky Prototype.club. Na ní firmy představí své výzvy start-upům, které by jim pak měli nabídnout svá řešení. Cílem je spojit zavedené společnosti se start-upy, tím zjednodušit postupy nabídek a překlenout problémy tradičního procesu zadávání zakázek, který je pro mladé firmy často zdlouhavý a komplikovaný.
V prvním kroku průmyslový partner definuje svou výzvu a informuje o ní účastníky, poté co Prototype.club předkvalifikuje start-upy pro tuto výzvu. Ty mají dva týdny na vývoj funkčních prototypů – tato fáze vyvrcholí živým kódováním na veletrhu, kde účastníci předvedou své prototypy nebo obchodní plány porotě. Ta z nich vybere vítězné týmy na Hack4Industry Night, z nichž každý poté zmapuje 100denní plán výroby MVP (minimální životaschopný produkt) – a vítěz získá objednávku.

hannovermesse.com
Foto: Hannover Messe

 
Publikováno: 17. 4. 2023 | Počet zobrazení: 166 článek mě zaujal 41
Zaujal Vás tento článek?
Ano