hnv murr

Kamerka pro trávicí trakt

Skotští lékaři využívají místo tradičního testování střev speciální technologii PillCam, při níž je endoskopie tlustého střeva (CCE) prováděna miniaturní robotickou kamerkou umístěnou v kapsli velikosti běžného léku.

 
Vyšetřovaná osoba kapsli jednoduše spolkne a zařízení poté prochází běžnou cestou jejím trávicím systémem, při níž zaznamenává rychlostí dva až šest snímků za sekundu sekvenci 50 000 snímků, které jsou bezdrátově přenášeny a ukládány do záznamníku na opasku pacienta.
Na rozdíl od tradičního postupu tato technika nevyžaduje žádnou anestezii. PillCam může lékař podat v nemocnici a pak se pacient může vrátit domů během procesu nebo v pohodlí počkat na vyloučení kamery poté, co prošla trávicím traktem, ve zdravotnickém zařízení. Pacienti popisují postup jako zcela bezbolestný a ačkoli je potřeba předem provést stejné přípravné práce, jaké vyžaduje tradiční kolonoskopie, není na rozdíl od ní vůbec nepříjemný. Ve Skotsku se používá převážně pro screening rakoviny tlustého střeva, zařízení lze nicméně použít také ke sledování Chrohnovy choroby, anémie a krvácení ze střev. V praxi si ho již úspěšně vyzkoušely více než dva tisíce pacientů.
 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 269 článek mě zaujal 47
Zaujal Vás tento článek?
Ano