hnv murr

Udržitelnější upínání

Mapal jako výrobce smršťovacích i hydraulických sklíčidel porovnával obě metody s ohledem na udržitelnost, která může sloužit jako rozhodující faktor pro uživatele.

 
Obě upínací zařízení jsou pro mnoho úloh obrábění snadno zaměnitelná. Zatímco smršťovací řešení upne přibližně 500 cyklů, nejnovější generace hydraulického upínání Mapal UNIQ nabízí 10 000 až 15 000 cyklů. Navíc se dá i repasovat, čímž získává další životnost.
U smršťovacích systémů se nástroje upínají ohřevem a ochlazením spoje, kdy se struktura materiálu pokaždé mění, což vede k únavě a může být příčinou zvýšeného opotřebení nástroje nebo zhoršení kvality povrchu. Kvalita upnutí se s každým smršťováním snižuje, stejně jako radiální házení a tuhost. Naproti tomu upínání olejem snižuje mikrovibrace při obrábění, takže hydraulická sklíčidla vytvářejí lepší povrch.
Silným argumentem pro hydraulické upínání jsou vysoké energetické nároky na smršťování. Mapal zjistil, že smršťovací jednotka, kterou používá ve své továrně, může spotřebovat 10 000 až 12 000 kWh za rok, což s sebou nese nejen vysoké náklady na energii, ale uvolňuje i velké množství CO₂. To má dopad na celý dodavatelský řetězec, kde je udržitelnost výroby a snižování její uhlíkové stopy stále důležitější.
Kromě životnosti a energetické náročnosti zařízení hraje roli i čas. U hydraulického sklíčidla trvá výměna nástroje nejvýš dvě minuty, zatímco u smršťovacího upínání je potřeba 6 až 8 minut.

Foto: Mapal
 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 218 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano