hnv murr

Nástroje pro výkonnější obrábění

Mezi novinkami, které letos uvedla společnost Tungaloy i na MSV v Brně, patří např. nové soustružnické destičky s polykrystalickým diamantem PCD, doplnění řady nástrojů AddInternalCut a rozšíření systému ModuMini-Turn o nové výměnné hlavy.

 

Japonská společnost Tungaloy, která je známá svým inovativním přístupem k nástrojům pro obrábění, vychází vstříc svým zákazníkům pro zvýšení jejich produktivity výroby.

Výkonné soustružení neželezných kovů
Nové destičky s polykrystalickým diamantem PCD jsou jedinečné svým optimálním utvařečem třísek NS pro bezkonkurenční kontrolu třísek v neželezných aplikacích.
Dlouhé souvislé třísky, které vznikají při soustružení dílů z hliníkových slitin nebo barevných kovů běžnými PCD destičkami bez integrovaného utvařeče, často způsobují poškrábání obrobeného povrchu, což zhoršuje nejen produktivitu, ale vytváří i zmetkovitost.
Díky novému utvařeči třísek NS, který je pomocí nejnovější technologie vyryt přímo na ploše PCD břitu, se vytvářejí krátké třísky při obrábění měkkých kovů, jako jsou slitiny hliníku a mědi, a výrazně tak snižuje prostoje stroje způsobené potížemi spojenými s třískami.
Utvařeč třísek NS, navržený pro široký rozsah hloubek řezu od velmi malých až po 2,0 mm, umožňuje jediné destičce PCD zvládnout operace od hrubování až po dokončování. To umožňuje zákazníkům těžit výhody z integrace obráběcích procesů a snížení zásob destiček při zvýšené produktivitě.
Celkově je v nabídce nově deset nových destiček PCD s utvařečem NS v třídě polykrystalického diamantu DX110. Ten přináší nejen vysokou životnost a spolehlivost, ale také vysoce kvalitní zrcadlový povrch obrobku.

Řada AddInternalCut pro širší pokrytí aplikací
Protože se produkt AddInternalCut pro vnitřní zapichování těší velké oblibě u zákazníků, přichází výrobce s rozšířením této řady nástrojů o nové destičky TCIG12 a TCIG10, které umožňují maximální šířku drážky až 3,0 mm v otvorech již od průměru 10,5 mm.
Systém využívá unikátně navržené ekonomické břitové destičky se čtyřmi broušenými hranami, které jsou vhodné pro výrobu vnitřních drážek v malých otvorech o průměru 10,5 mm a větších. U konkurenčních nástrojů je použití vyměnitelných destiček velmi omezeno průměrem otvoru a destičky mají pouze jednu nebo dvě řezné hrany.
Řada AddInternalCut má na destičce čtyři řezné hrany a dosahuje tak ekonomicky efektivních operací vnitřního drážkování. Tělesa nástrojů poskytují bezpečné upnutí destiček a zajišťují stabilitu nástroje s plynulým odvodem třísek během obrábění.
Nové destičky TCIG12 umožňují maximální radiální hloubku řezu 3,0 mm a šířku drážky od 1,5 do 3,0 mm při minimálním průměru otvoru od 13 mm. Úspěšná řada břitových destiček TCIG10 byla navíc rozšířena o břitové destičky v šířce 3,0 mm a lze je aplikovat na stávající tělesa, čímž odpadá nutnost dalších investic do nástrojů.
Všechny destičky TCIG mají přesně broušené ostré břity, které zajišťují snížení řezných sil při obrábění. Použití těchto vysoce přesných břitových destiček s nástrojovými držáky a bezpečným mechanismem upínání zajistí stabilitu bez chvění a spolehlivost při náročných operacích vnitřního drážkování miniaturních dílů.

Rozšíření systému ModuMini-Turn  
Modulární soustružnický systém ModuMini-Turn, který byl vyvinut zejména pro použití na soustruzích švýcarského typu, výrobce rozšířil o nové výměnné hlavy pro upichování a profilování.
Nové výměnné hlavy jsou kompatibilní s destičkami TungCut. Držák bezpečně upíná břitovou destičku pomocí širokých styčných ploch, což zajišťuje vysokou spolehlivost nástroje a bezpečnost procesu. Kromě nových hlav byla také rozšířena řada upínacích těles pro vyšší efektivitu dokončovacího obrábění.
ModuMini-Turn je vybaven jedinečným mechanismem mezi výměnnou hlavou a tělesem, který se může pochlubit mimořádně vysokou opakovatelností, jež zajišťuje přesnost destičky do 5 mikronů při opětovné montáži řezné hlavy na těleso. To umožňuje rychlou výměnu nástrojů s minimálními prostoji.
Pro tvarové obrábění jsou nyní nově nabízeny výměnné hlavy v provedení N (pro úhel nastavení 62,5 stupně) a V (pro úhel nastavení 72,5 stupně).
Produktivitu a bezpečnost procesu lze výrazně zvýšit pomocí nových rozšířených těles, která poskytují modulární řezné hlavě posunutý řezný bod, což umožňuje průběžné a bezchybné dokončování bez nutnosti vracet obrobek po hrubování zpět do vodicího pouzdra. Tím se zabrání ztrátě opory obrobku ve vodicím pouzdře nebo vniknutí třísek do vodicího pouzdra, což přináší vyšší bezpečnost procesu.
Vzhledem k tomu, že tyto nové modulární hlavy i tělesa jsou schopny přívodu chladicí kapaliny skrz nástroj, minimalizují opotřebení nástroje a problémy spojené s třískami.

Michal Karkoš, Tungaloy
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 243 článek mě zaujal 54
Zaujal Vás tento článek?
Ano