hnv murr

Modulární upínání pro automatizaci

Pod označením HSK-Flex uvedl německý výrobce Röhm modulární nástrojový upínač pro automatizovaná obráběcí centra, který lze rychle nakonfigurovat pro různé délky i formy vřeten. Označuje jej jako první svého druhu na světě.

 

Novinka HSK-Flex nabízí stejný výkon a životnost pro automatická upnutí nástroje ve vřetenu jako běžné nástrojové upínače. Je určena zejména pro frézky s upínací hlavou držáku nástroje HSK pracující při vysokých rychlostech. Instaluje se přímo do vřetena obráběcího stroje a díky kratší délce ve srovnání s konvenčními upínacími systémy nabízí i možnost osazení velmi malých nástrojových vřeten.
Běžný upínač se nachází uvnitř vřetena, tedy rotoru hnacího motoru, který je pro tento účel vytvořen jako dutý hřídel. V závislosti na stroji se nástrojová vřetena liší délkou i vnitřním obrysem. Pokud se změní konstrukce stroje nebo vřetena, musí se upínač vytvářet znovu, což znamená čas i náklady. To vedlo firmu k návrhu modulárního upínače HSK-Flex.
Přeměna nástrojového upínače na modulární systém umožňuje předvýrobu jednotlivých komponent a jejich efektivní montáž do individuálního konečného produktu.

Tři moduly, tři verze
Upínací jednotka držáku nástrojů je rozdělena do tří modulů, které jsou od sebe fyzicky odděleny a kombinovány k vytvoření sestavy na míru. U prvního modulu má upínací jednotka vždy stejnou délku, u druhého lze spojovací tyč prodloužit na potřebnou velikost a u třetího modulu je vodicí píst v různých geometriích, podle požadavků zákazníka.
S problémem prodloužení spojovací tyče s limity danými prostorovým omezením uvnitř vřetena se vývojáři vyrovnali novým řešením. Upínací jednotka HSK-Flex je krátká díky výkonnému a únavově odolnému sloupku talířových pružin, který nahradil spirálové talířové pružiny. Tím se docílila extrémně kompaktní konstrukce, která je až o 30 % kratší než tradiční upínací jednotky. Takže i s přidáním prodloužení spojovací tyče může být HSK-Flex dokonce kratší než běžné upínače. Rozsah délek je od 450 do 800 mm.
S rostoucími rychlostmi strojů stoupají i nároky na soustřednost systému pro zachování kvality vyvážení. Konstruktéři vzali tyto požadavky v úvahu a výsledkem jsou modulární upínače ve třech různých verzích. Základní verze Standard je určena pro vřetena do 18 tis. ot./min a představuje vybalancování kvality a výkonu s až 2 miliony upínacích cyklů. Výkonná verze Performance je pro vřetena s 24. tis. ot./min a garancí 5 mil. upínacích cyklů, stejně jako verze Precision pro vřetena s 33 tis. ot./min s důrazem na maximální přesnost.  

Vladimír Kaláb
Foto: Röhm

 
Publikováno: 20. 12. 2022 | Počet zobrazení: 226 článek mě zaujal 57
Zaujal Vás tento článek?
Ano