hnv murr

Kritický čas přestáli i bez dotací

Covidová pandemie a krize, kterou vyvolala v průmyslové sféře po celém světě, zasáhly do chodu bezpočtu výrobců i dodavatelů. S jejími dopady se musela vypořádat prakticky každá firma, a společnost Strojírny Olšovec nebyla výjimkou.

 

Strojírny Olšovec z Hranic na Moravě, které se zaměřují na zakázkovou výrobu, však díky svým aktivitám z předchozího období zvládly i tuto náročnou zkoušku se ctí. Jejich schopnost adaptace a zvládnutí i náročných a komplikovaných úkolů, jak vyjadřuje i motto na úvodní webové stránce firmy „Zvládneme vyrobit téměř vše“, byla jedním z faktorů, které ji umožnily „ustát“ i současnou nelehkou situaci, jíž musí nyní (nejen) český průmysl čelit. Dalším je téměř padesátka vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, kteří ji umožňují toto heslo naplňovat.
Po dvouleté pauze se firma opět vrací na MSV v Brně, kde bude tradičně ve stánku 1 na volné ploše před pavilonem G, nicméně i když se naposledy strojírenského veletrhu zúčastnila v roce 2019, během uplynulého období v Olšovci rozhodně nezaháleli.
„Ačkoli situace na trhu ve světě i v ČR byla ovlivněna pandemií, která nepřála investicím a rozvoji firem, nemuseli jsme žádným způsobem přerušit výrobu a ponechat zaměstnance na home office. Firma zvládla situaci vlastními silami a nemusela žádat o státní podporu ani dotaci. Díky širokému portfoliu našich zákazníků a velmi různorodé zakázkové výrobě jsme tuto situaci zvládli rovněž bez velkého poklesu příjmů," říká jednatel Ing. Pavel Stupárek.

Firma se i přes výrazná omezení snažila navázat na předchozí období, kdy ve velké míře investovala do nových technologií tím, že si stanovila řadu cílů, které byly zaměřeny na snížení spotřeby výrobního času u objednaných zakázek, úspory energií, nákladů na kooperační služby a také zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. To vše při udržení přijatelných cen výrobků a služeb pro své zákazníky.

Dílčí cíle pro neustálý rozvoj
Pro rok 2019 to byla např. úprava kompresorovny pořízením nového šroubového kompresoru pro tryskač, a úprava haly pro nátěry a opláštění, s cílem snížit náklady na teplo a osvětlení. Pro rok 2020 se zase zaměřila na technologie tryskání (pořízení tryskače), redukci nákladů na kooperace a vylepšení systému řízení výroby (vykazování spotřeby času, snížení výrobních nákladů a zvýšení kvality výroby  hlavně při mezioperačních pracích). Pozornost věnovala i zlepšení pracovních podmínek na rizikových pracovištích s důrazem na technologickou kázeň, zvýšení prevence při BOZP a PO zavedením kamerového systému.
K významným úkolům v záměrech roku 2020 patřilo i zajištění nových postupů svařování WPQR pro náročnější typy svarů pro nového zákazníka z oblasti výroby vodních turbín. Nahrazení tepelného zpracování - žíhání k odstranění zbytkového napětí po svařování u těžkých svařenců technologií vibračního odstranění tohoto napětí včetně doložení o jeho odstranění počítačově zpracovaným diagramem, což znamenalo významné úspory nákladů na kooperace, zvýšení tržeb i zisku a promítlo se i do zlepšení obchodního jména firmy.
Pro loňský rok si jako hlavní cíle vytyčili spojení výroby, výzkumu a vývoje. Právě na to je zaměřen projekt TREND a trojstranná smlouva mezi Strojírnami Olšovec, Prefou Brno a Výzkumným ústavem stavebních hmot Brno s cílem zajistit velmi jemné mletí teplárenské strusky pro její využití ve stavebním průmyslu.
Na techniky Strojíren Olšovec v něm připadl důležitý úkol – navrhnout zkušební linku, vyrobit modelové strojní zařízení linky a provést její odzkoušení vyrobením jemně mleté suroviny, která se použije jako náhrada cementu do betonových výrobků. Výsledkem je rozšíření možnosti výroby o nové typy strojů pro jemné mletí různých vstupních surovin a získání nového segmentu trhu.
V rámci energetických inovací firma hodlá využít dotačních titulů a rozšířit svou stávající fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 100 kW instalováním nových solárních panelů na střechy budov na celkový výkon 300 kW, což jí umožní zajistit si 50% soběstačnost ve spotřebě elektrické energie.



Péče o kvalitu se vyplácí
„Díky kvalitním a spolehlivým dodávkám jsme získali německého zákazníka, který se rozhodl zajišťovat v ČR vetší část svých strojních komponent v podobě obráběných svařenců pro tryskové mlýny s fluidním ložem a navýšil tak významně objednávky u naší firmy. Spolu s firmou Siemens se stal jedním z našich největších zákazníků,“ říká Ing. Pavel Stupárek.
Neustálým obnovováním potřebných certifikátů na oprávnění kontroly procesu svařování a vzdělávání pracovníků firma zajišťuje vysokou kvalitu výroby.



Aby mohla zákazníkům přinést jistotu kvalitních služeb, má společnost zaveden certifikovaný systém řízení podniku dle norem ISO 9001:2008 (certifikovaný systém managementu podniku na výrobu a opravu ocelových konstrukcí, manipulační techniky, dopravní systémy, zámečnictví a kovoobrábění), EN ISO 3834-3:2005 (požadavky na jakost při tavném svařování kovových materiálů – vyšší požadavky na jakost) a EN 1090-1:2009 / EXC2 (výroba a oprava kovových stavebních konstrukcí).
www.strojirny.com

Foto: Strojírny Olšovec

 
Publikováno: 27. 10. 2022 | Počet zobrazení: 218 článek mě zaujal 53
Zaujal Vás tento článek?
Ano