hnv murr

Nejrychlejší procesor pro PC – Ryzen 7000

S novými procesory uváděnými v průběhu posledních let se AMD dařilo ukrajovat podíl na trhu z prodejů Intelu a udržovat tlak na počítače Mac s výkonnými procesory Apple M1 a M2. Nyní firma nasadila další trumf.

 

Koncem září začala AMD dodávat novou řadu procesorů Ryzen 7000 pro stolní počítače, které by měly přinést téměř třetinové (29%) zvýšení rychlosti oproti řadě Ryzen 5000, uvedené na trh v roce 2020.
„Toto 29% zrychlení se projeví při spuštění jednoho prioritního úkolu. Při měření výkonu multitaskingových úloh, které mohou zahrnovat ve špičkové verzi celkových 16 procesorových jader, je však zvýšení výkonu o 49 %,“ uvedl technologický ředitel AMD Mark Papermaster s tím, že výkonově se nová řada Ryzen 7000 vyrovná špičkovým procesorům Ryzen 5000 poslední generace, ale využívá o 62 % méně energie. Uplatnění by měla najít pro multimedia, editaci videa apod.

Pokrok zvaný čiplety
Také u nového Ryzenu AMD využívá firma koncept „čipletového“ přístupu, kdy do jediného většího procesoru je „sbaleno“ několik menších procesorových prvků. Tato inovativní technologie opět posouvá vpřed vývoj procesorů, jak ukazuje např. Apple M1 Ultra, který spojuje dva čipy M1 Max do jednoho většího procesoru, nebo procesor Intel 2023 Meteor Lake, který obsahuje čtyři samostatné procesorové dlaždice.
Nový procesor AMD Ryzen 9 7950X se skládá ze tří čipletů, sbalených do jednoho procesoru – dva nahoře, z nichž každý má osm procesorových jader Zen 4, a jednoho spodního pro grafiku a komunikaci s pamětí počítače.
K možnostem čipletů však AMD přidává ještě sofistikovanější třetí rozměr, protože na procesorová jádra naskládal i vysokorychlostní mezipaměť. Tento přístup nazývaný 3D V-Cache byl zahájen se špičkovými modely dřívějších procesorů s architekturou Zen 3, nyní modely 3D V-Cache chystá firma i pro generaci Zen 4. AMD již pracuje na výkonnějším modelu Ryzen 7000 využívajícího technologii 3D V-Cache, který by měl být představen na veletrhu CES počátkem příštího roku.  
Novější 5nm technologie použitá u procesorů Ryzen 7000 pomáhá posunout maximální takt až na 800 MHz a frekvenci 5,7 GHz. Na parametrech má podíl i architektura Zen 4, která chrlí o 13 % více programovacích instrukcí na každý takt čipu než předchozí generace Zen 3.

Po stolních počítačích i do serverů a notebooků
Jak řekl Mark Papermaster, kromě přechodu z 8 jader na 16 u stolních počítačů by v závěru roku měla firma představit i serverovou vysoce výkonnou variantu, která bude mít až 64 jader. Příští rok mají dorazit do notebooků mobilní verze procesorů založených na architektuře Zen 4 a AMD také plánuje kompaktní variantu Zen 4C pro cloud computing v datových centrech, která v prvním čtvrtletí roku 2023 nabídne až 128 procesorových jader.
„Čiplety postavené na 5nm technologii TSMC použije AMD i pro svou další generaci grafiky RDNA3, základ jejích nadcházejících grafických procesorů Radeon,“ řekla generální ředitelka AMD Lisa Su při oficiálním představení řady Ryzen 7000. Uvedla také, že RDNA3 nabízí o 50 % lepší energetickou účinnost. Procesory Ryzen 7000 mají vestavěnou základní grafiku RDNA2, ale očekává se, že budou doplněny výkonnějšími samostatnými grafickými čipy.

Foto: AMD

 
Publikováno: 27. 10. 2022 | Počet zobrazení: 227 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano