hnv murr

Průhledný svět LG

Na srpnové výstavě K-Display v Soulu představila firma LG Display v rámci své expozice koncipované jako vizionářské město budoucnosti řadu pozoruhodných technologických inovací OLED.

 

Mezi inovacemi vévodil obří 97palcový panel OLED TV, který kromě špičkového vizuálního zážitku z velkoplošné obrazovky využívá také povrch displeje jako obrovský ozvučovací systém.
Tento mimořádně velký panel používá technologii OLED EX, kterou značka LG oznámila v loňském roce. Je založena na výměně vodíkových prvků v OLED deuteriem (stabilní izotop vodíku), který byl zkombinován s algoritmy pro posílení jasu až o 30 %. Kromě realistických barev, jemných detailů a dokonalé černé se může pochlubit také technologií Film CSO (Cinematic Sound OLED) využívající zobrazovací panel jako reproduktor. Umožňuje displeji vibrovat a generovat zvuk přímo z obrazovky. Bližší podrobnosti k řešení firma zatím neprozradila, ale v každém případě nelze upřít, že se jí důmyslně podařilo osvobodit se od reproduktorů rozmístěných kolem domácího kina.
Další pozoruhodné řešení bylo v podobě unikátních futuristických průhledných displejů Transparent OLED. Byly ukázány koncepční produkty OLED TV integrované do zakřivených polic či přenosný OLED televizor na kolečkách. K nejatraktivnějším produktům z této kategorie patří impozantní Transparent Photo Wall, která se skládá z devíti 55“ průhledných OLED panelů uspořádaných v konfiguraci 3 x 3 do čtverce, aby generovaly poutavé hologramy podobné vizuálům.
Obdobně Transparent Media Art Wall využívá hned šestnáct transparentních OLED displejů připevněných ke zdi pro zobrazování např. uměleckých děl nebo komerčních videí. Transparentní řešení pro konferenční místnost je skleněná stěna s průhlednými OLED panely, která funguje jako TV nebo monitor. Zvyšuje využití prostoru tím, že jej uvolňuje díky své skleněné průhlednosti.

Kamil Pittner
Foto: LG Display

 
Publikováno: 27. 10. 2022 | Počet zobrazení: 294 článek mě zaujal 53
Zaujal Vás tento článek?
Ano