hnv murr

Technologie z Brna pro stroje eVTOL

Honeywell a Archer Aviation uzavřely smlouvu o dodávce ovládacích prvků řízení letu a technologií tepelného managementu. V Brně vyvinuté aktuátory budou klíčové pro překlopné rotory letadel Archer.

 
Sériová letadla, která chce Archer certifikovat v roce 2024, mají fungovat v hustě obydleném městském prostředí, což vyžaduje vysokou přesnost řízení letu. Aktuátory a kontroléry Honeywell mohou přijímat stovky příkazů za sekundu z počítačů řízení letu v rámci systému typu fly-by-wire, což umožňuje přesné ovládání letounu.
Archer do svých strojů zařazuje nejpokročilejší technologie, aby využil jejich bezpečnostní výhody a přizpůsobil unikátní prvky svých elektrických letadel s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL).
Zásadní podíl na tomto úspěchu má práce brněnského týmu společnosti Honeywell, který během posledních několika let vyvinul špičková řešení elektromechanických servopohonů pro řízení letu a bude zodpovědný za produktový vývoj lineárních elektromechanických aktuátorů a vysoce integrovaných kontrolérů pro sériová letadla Archer. Tyto systémy budou ovládat řídicí plochy, mechanismy překlápění rotorů i úhly náklonu listů vrtulí.
 
Publikováno: 25. 10. 2022 | Počet zobrazení: 274 článek mě zaujal 80
Zaujal Vás tento článek?
Ano