hnv murr

Elektromobilita bez dotací drhne

Češi více preferují spalovací motory než elektromobily, ovšem jejich názor by mohly změnit dotace. To je ve stručnosti výsledek průzkumu skupiny ČSOB, který mapoval vztah Čechů k elektromobilitě.

 

Ukázal, že hlavní bariérou pro pořízení elektromobilu je především vysoká cena, ale i tak by téměř 60 % českých řidičů, pokud by se jednalo o stejný model se stejnou cenou, upřednostnilo „klasiku“ před elektromobilem. Většinu by ale dokázaly přesvědčit různé formy dotací, které by akceptovala téměř třetina dotazovaných. Například v případě příspěvku 30 % z ceny vozu by pro něj sáhly dvě pětiny dotazovaných, fixní částku ve výši 100 tisíc by ocenil každý desátý a po dotacích na dobíjení, ať už na veřejných stanicích či doma, by sáhlo 7 % respondentů.
Potenciální zájemci sázejí na jistotu: Drtivá většina by v případě, že by si pořizovala elektromobil, kupovala nový – tuto variantu upřednostňují čtyři pětiny dotazovaných – přičemž polovina by využila oficiálního dealera. Necelých 20 % by přímo vyhledalo firmu, která jim pomůže dotaci získat. Polovina z respondentů by při koupi raději sáhla do vlastní kapsy. Mimo vlastní úspory je nejoblíbenější formou financování zvýhodněný úvěr určený přímo na nákup elektromobilu.

Foto: Autocosmos

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 367 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano