hnv murr

EU bude regulovat trh s kryptoměnami

Evropský trh s kryptoměnami čekají změny. Zřejmě již od roku 2024 lze očekávat nástup nových evropských pravidel pro obchodování s kryptoaktivy.

 

Příprava regulace Markets in Crypto-Assets (MiCA) byla na půdě Evropské komise zahájena v roce 2018, v září 2020 byl příslušný návrh přijat, čímž došlo k zahájení legislativního procesu EU. V závěru letošního června dospěly Evropská komise, Rada EU a Evropský parlament k prozatímní dohodě a finální dokument by měl být dokončen ještě během českého předsednictví v Radě EU.
Ambicí je nastavit jednotná pravidla, kterými se bude tento dynamický sektor řídit v rámci celé EU. Nová pravidla zavedou větší ochranu pro investory i zákazníky a posílení jejich práv, dohled centrálních bank a vysoké sankce za porušování pravidel, manipulace či nekalé praktiky. Kryptoměnové firmy budou mj. k vydávání a prodeji digitálních měn v EU potřebovat licenci a budou od nich vyžadovány záruky pro zákazníky. Lze očekávat, že některé nové požadavky, které MiCA zavádí, se projeví zvýšenými náklady firem podnikajících v tomto sektoru, ale podle europoslance Ondřeje Kovaříka je pozitivním přínosem návrhu nastavení stejných pravidel v celé EU, včetně možnosti tzv. pasportizace, kdy licence pro poskytování služeb spojených s kryptoměnami vydaná v jedné zemi EU bude platná pro celou Unii.

Foto: Shutterstock

 
Publikováno: 12. 9. 2022 | Počet zobrazení: 325 článek mě zaujal 79
Zaujal Vás tento článek?
Ano