hnv murr

Laserové popisovací systémy plastů i kovů

Jedním z klíčových kroků ke zlepšení kvality i efektivity výroby je traceabilita – komplexní sledování výrobku v průběhu výroby i montáže.

 

Spolehlivé sledování výrobku v jednotlivých fázích výroby umožňuje nezničitelný popis. Dnes jsou již standardem v rámci ekologické a flexibilní výroby laserové popisovací systémy, které nahrazují starší technologie, jako byl tamponový či inkoustový tisk, leptání, sítotisk nebo ražba.

Výhody laserového popisování
Výrobci průmyslových laserových popisovacích systémů nabízejí širokou řadu zařízení, které lze obecně rozlišit podle typu generování laserového paprsku (laserový zdroj) a podle metody pro vedení paprsku. Kvalita výsledku laserového popisování závisí na materiálu a optimální volbě typu laserového popisovacího systému.
Společnost Panasonic již v roce 1999 představila první vláknový laser pro průmyslové použití a od té doby neustále pracuje na zdokonalování systémů laserového popisování. Dnes nabízí několik typů laserů a je tak schopna pokrýt širokou škálu požadavků zákazníků vyžadujících spolehlivý a komplexní systém, který přispěje k flexibilní výrobě.

Princip laserového popisování
Každý laserový popisovací systém obsahuje laserový zdroj, řídicí jednotku a laserovou hlavu. Řídicí jednotka disponuje I/O porty, řídicím CPU a pamětí. V laserovém zdroji dochází ke generování paprsku, který je pomocí optického vlákna přenesen do laserové hlavy. Zde pomocí galvanoskeneru je směřován na přesnou pozici popisovaného výrobku. Popisování využívá reakce na povrchu popisovaného výrobku iniciované laserovým paprskem. Dle druhu materiálu a použitého typu laseru je možné dosáhnout různých typů popisu nebo opracování výrobků.
Hlavní benefity: vysoká kvalita a opakovatelnost popisu, trvanlivost a otěruvzdornost, vysoká rychlost popisu a detailní popis i velkých ploch, vhodné i pro složitější tvary součástí a popis členitých či zaoblených částí, popis i na obtížně přístupných plochách.

Panasonic LP-RV200
Vláknový (FAYb) laserový oscilační systém Panasonic je uznáván jako ekologický systém díky své minimální spotřebě energie a životnosti budících diod laserového zdroje. Ve srovnání s YAG nebo YVO4 je doba použitelnosti výrazně delší. Pro umožnění generování velmi krátkých pulzů Panasonic vytvořil koncepci tří samostatných jednotek pro řadu popisovačů LP-RV. Nová konfigurace umožňuje generovat velmi krátký pulz – 1 ns, což zajistí vysoce kontrastní popis zejména plastových výrobků. LP-RV umožňuje popis i kovových materiálů, a to nastavením šíře pulzu ve škále až na 200 ns.

Benefit krátkého pulzu
Největší výhodou velmi krátkého pulzu je možnost optimalizovat teplotní dopad na výrobek. Zejména při popisu plastů je vyžadována nižší teplota, jinak hrozí tavení plastu, byť třeba jen na okrajích nebo jeho přepalování (obr. 2).
Panasonic LP-RV200 tyto problémy významně eliminuje a to i při vysoké rychlosti popisu. Zároveň je díky kvalitě paprsku schopen tisknout velmi malé znaky až na hranici 0,15 mm jejich výšky při zachování dobré čitelnosti (viz obr. 3). Tyto klíčové vlastnosti v konečném důsledku přináší vyšší rychlost, lepší kontrast a energetickou úsporu.
Systém má ale i další benefity. Laserovou hlavu, která má stupeň krytí IP64 umožňující nasazení i do náročnějších průmyslových podmínek, lze pro jednodušší instalaci nebo údržbu odpojit. Přináší nejen posun v podobě kvality a rychlosti popisu, ale zároveň díky svým komunikačním schopnostem umožňuje výbornou vestavbu do strojů i linek řízených nejen PLC Panasonic, ale i dalších výrobců.
Popisovací systémy Panasonic umožňují i přímé propojení kamerových systémů (obr. 4), bez nutnosti využít PLC, pro kontrolu polohy výrobku i validaci popisu. Navíc je zjednodušena údržba, díky čemuž mohou uživatelé vyměnit nejen vzduchové filtry, ale i interní baterie a stykače.  

https://industry.panasonic.eu/cs
Foto: Panasonic

 
Publikováno: 28. 7. 2022 | Počet zobrazení: 462 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano