hnv murr

Nástroje pro zpracování kolejí a výhybek

Společnost Boehlerit s mnohaletým know-how v oblasti metalurgie, technologie povlakování a nástrojů pro zpracování kovů vytvořila díky pokročilým řezným materiálům vysoce přesné nástrojové systémy pro frézování a soustružení v sektoru kolejové dopravy.

 

Nové nástroje nacházejí uplatnění zejména v segmentu aplikací pro železniční průmysl, kde Boehlerit nabízí výkonné a efektivní systémy pro výrobu, údržbu i repasi kolejnic, stejně jako dílů pro kolejová vozidla. Ucelený sortiment rakouského výrobce zahrnuje i vysoce specializované nástroje pro obrábění klikových hřídelí a metalurgickou techniku pro rotační loupání a těžké obrábění, tvrdokovy pro konstrukční díly a ochranu proti opotřebení.

Obrábění kolejnic
Dokonale udržované kolejnice jsou předpokladem maximálního jízdního komfortu, dlouhé životnosti a vysoké provozní spolehlivosti a bezpečnosti. Díky speciálně vyvinutému systému s frézami navrženými pro obrábění kolejí dostávají opotřebované kolejnice nový život, a to s velkou přesností a účinností. Firma nabízí regálové frézovací systémy pro dokonalou reprofilaci opotřebených kolejnic přizpůsobené přesně požadavkům železničních dopravců s rychlostí úběru v rozsahu 0,2–3 mm při až 2500 m/h. K hlavním výhodám systému nabízejícímu vysoce přesný design pro přesné výsledky frézování patří robustní, odolná konstrukce. K dispozici je monoblokové provedení nebo verze s kazetou pro rychlou výměnu nástrojů.

Obrábění výhybek
Výhybky jsou vysoce namáhané, drahé prvky železniční trati, složité na konstrukci a náročné na výrobu. Precizně, efektivně vyrobené komponenty pomáhají zajistit jejich optimální funkčnost a dlouhou životnost. Předpokladem pro to je ale i volba správného frézovacího nástroje pro každý krok zpracování a Boehlerit právě takovéto vybavení nabízí. Jde o robustní nástroje s přesnými řeznými hranami pro zpracování výhybek a navržené přesně pro požadovaný profil.

Obrábění železničních kol
Běhoun a příruba železničních kol jsou rozhodujícím bodem pro zajištění bezpečnosti při provozu a pohodlného chodu vozidla. Pro tyto účely Boehlerit nabízí speciálně kalibrovaná nástrojová řešení ke stahování opotřebených železničních běhounů.
Pro tyto účely jsou doporučovány i odpovídající třídy řezného materiálu. Stěžejním základem je BCP35M (HC-P35/M35), univerzální třída pro frézování oceli v kombinaci s úhlem nastavení 90°. PVD vrstva a houževnatý karbid pro frézování běžných jakostí oceli jsou podle výrobce zvláště vhodné pro suché frézování při nízkých až středních řezných rychlostech za obtížných podmínek. Vrstva PVD pro hrubování se uplatňuje i u třídy BCP40M (HC-P40/M45), určené především pro nástrojové, temperovací, cementační oceli a opracování austenitických nerezavějících materiálů.

www.boehlerit.cz
Foto: Boehlerit

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 416 článek mě zaujal 96
Zaujal Vás tento článek?
Ano