hnv murr

Svět kolejových vozidel premiérově v Brně

Na mezinárodním železničním veletrhu a konferenci Rail Business Days, který bude mít letos ve dnech 7. až 9. června v Brně svou premiéru, nebudou chybět velcí hráči železničního odvětví v ČR.

 

Ve vnitřní i venkovní části areálu brněnského Výstaviště se představí expozice předních drážních společností, záštitu nad novou veletržní akcí převzaly Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Správa železnic.
Návštěvníky na železničním veletrhu Rail Business Days (RBD) čeká druhý červnový týden i bohatá expozice kolejových vozidel. Na téměř 800 m kolejí, které se nacházejí v areálu brněnského Výstaviště, se předvede celé spektrum firem, jejichž aktivity se zaměřují nejen na dění v železniční dopravě, ale i kolem nich. Jaká vozidla budou v Brně k vidění?

Pro odborníky i fanoušky železnic
Ke stěžejním vystavovatelům patří národní a současně největší tuzemský dopravce – České dráhy, které nabídnou návštěvníkům prohlédnout si moderní hvězdu své flotily v podobě soupravy InterJet pro rychlost až 200 km/h. Nebude chybět ani velký český nákladní dopravce ČD Cargo se svým stánkem ve venkovní části a vozidly na kolejích. Bude prezentovat výkonnou dvoufrekvenční lokomotivu Bombardier TRAXX MS3 schopnou provozu na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích a speciálně upravený nákladní vůz. Dále budou k vidění i vozidla Správy železnic, která představí ve své expozici např. diagnostické vozidlo měřící geometrické parametry kolejí a přípojný vůz EM100 či lokomotivu řady 193 Siemens Vectron. Další drážní vozidla představí také stavební holding Enteria (automatická strojní podbíječka Evča, Unimat 08-275/3S), Procházka MP (Zephir CRAB 5000E a CRAB 1800E), VHC Trade, ROSTE Trade, On-Rail Group a Cominvest CZ. Mezi vystavovateli bude i Výzkumný Ústav Železniční, AŽD Praha, která nyní testuje první autonomní vlak, ČD – Telematika, ČD – Informační systémy, Dopravní vzdělávací institut a DPOV. Dalšími potvrzenými vystavovateli jsou např. firmy Alfa Union, Bio-Circle, Dinel, Form-Thermit, GERB Praha, Plasmametal, Sensit a řada dalších.

 

Magnet veletrhu: Jeho výsost TGV živě
Exkluzivní součástí veletrhu bude průkopník rychlého železničního spojení v Evropě, francouzský vlak TGV, který v průběhu veletrhu poslouží také k prezentaci francouzských drah SNCF a projektu Rychlých spojení v ČR.
Příležitost seznámit se detailně naživo s ikonou evropské vysokorychlostní železniční dopravy bude nepochybně jedním z atraktivních lákadel pro návštěvu veletrhu. Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka má evidenční číslo 16 a v roce 1980 ji pro TGV Sud-Est dodala společnost Alstom. Vlak tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 m (v původní konfiguraci nabízel celkem 368 míst). V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h, na běžných spojích jezdil 300 km/h. V pravidelném provozu sloužil do roku 2018, celkem najel úctyhodných 13 383 189 km. Ti, kdo by nestihli se za TGV podívat do Brna, budou mít ještě šanci na některé ze zastávek jeho turné po ČR – před RBD to bude ještě Praha, dalšími zastávkami vlaku bude 10. června Jihlava a o den později Ústí nad Labem, odkud se následně opět přes Německo vrátí do své domovské země.

 

Příležitost i pro studenty
Součástí veletrhu je i speciální sekce Student Lounge. Veletrh Rail Business Days nabízí různé možnosti prezentace firem a jeho moderní koncept přináší podnikům touto formou efektivní nástroj, jak komunikovat se studenty technických vysokých a středních škol a představit jim své nabídky kariérního a profesního rozvoje. Ti tak mohou využít unikátní příležitost se setkat se zástupci firem, a zjistit informace o svém budoucím možném uplatnění na trhu práce. Jedná se o efektivní propojení firem z řad výrobců kolejových vozidel, provozovatelů osobní i nákladní dopravy, výzkumných a vývojových institucí – a studentů z technických středních a vysokých škol. V rámci Student Lounge se představí mj. Siemens Mobility, Správa železnic, České dráhy a AŽD Praha.
Akce studentům nabízí možnosti propojení se s firmami již během studia, a to např. formou stáží, poskytne informace o nejnovějších volných pracovních místech a příležitostech a zároveň nabídne diskuzi k technickým otázkám.
„Studenti mají vstup na veletrh zdarma, školy zde mohou prezentovat své projekty a firmy naopak mohou nabídnout studentům spolupráci na projektech, stáže či budoucí uplatnění. Toto spojení a zároveň veletrh, kde vystavují největší hráči v oboru kolejové dopravy, jsou velkým potenciálem naší akce a z řad firem vnímáme velký zájem o prezentaci. Cílem je nabídnout oboru kolejové dopravy podmínky pro růst a rozvoj a myslím, že právě takový koncept respektující jejich potřeby je v dnešní době nejen žádoucí, ale naprosto nutný,” říká Michal Sirovátka, ředitel Rail Business Days.

Petr Kostolník
Foto: Rail Business Days

 
Publikováno: 13. 7. 2022 | Počet zobrazení: 275 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano