hnv murr

Nová cesta k uchování dat

Japonští vědci vyvinuli novou metodu výroby čipových waferů z diamantu, které by mohly být použity pro kvantovou paměť, umožňující ukládat enormní množství dat.

 
Diamant je jedním ze slibných materiálů pro kvantové výpočetní systémy. Konkrétní defekt v krystalu, známý jako tzv. centrum vakance dusíku, může být použit k ukládání dat ve formě supravodivých kvantových bitů (qubitů), avšak příliš mnoho dusíku v diamantu schopnosti kvantového ukládání narušuje.
Výzkumníci z univerzity Saga a Adamant Namiki Precision Jewellery vyvinuli techniku výroby ultračistých diamantových plátků, které měří až 5 cm v průměru a nabízejí tak obrovskou hustotu dat, že mohou teoreticky uložit ekvivalent miliardy Blu-Ray disků. Diamantový plátek tak může zvládnout neuvěřitelných 25 exabajtů (EB) dat a díky koncentraci dusíku pod tři části na miliardu (ppb) jde podle vědců o vůbec největší plátky s touto úrovní čistoty (většina dosahuje max. 4 mm2).
Wafery se vyrábějí pěstováním krystalů na substrátovém materiálu, který má obvykle plochý povrch, v novém procesu je povrch substrátu tvarován jako schody, což rozkládá napětí vodorovně, zabraňuje praskání a umožňuje vyrábět větší plátky s vyšší čistotou.
Foto: Univerzita Saga
Ultračistý diamantový plátek (vpravo) o průměru 5 cm ve srovnání s obvyklou velikostí diamantových plátků (malý čtverec vlevo).
 
Publikováno: 4. 6. 2022 | Počet zobrazení: 527 článek mě zaujal 105
Zaujal Vás tento článek?
Ano