hnv murr

Nové sorty s indikační vrstvou

Obrábění ocelí není snadná disciplína, proto se společnost Ceratizit rozhodla inovovat své soustružnické sorty. Inovaci zahájila pro nerozšířenější skupinu, a to ISO-P pro soustružení ocelí.

 

Oceli v třídě ISO-P jsou největší materiálovou skupinou zahrnující materiály od nízkouhlíkových až po vysoce legované oceli. K tomu je nutné zohlednit další vlivy, jako je pevnost a tažnost materiálu, výchozí stav polotovaru a v neposlední řadě řezné podmínky. Aby byl výběr vhodné sorty břitových destiček snazší, vývojáři firmy vyvinuli vlastní sorty vyměnitelných břitových destiček a přizpůsobili je celé škále materiálů v třídě ISO-P.

Destičky s vyšším výkonem
Pro zvýšení výrobní produktivity inovovala společnost Ceratizit své nové sorty pro soustružení ocelí, a to od substrátu přes geometrii až po povlak Dragonskin. Nové sorty břitových destiček mají znatelně vyšší výkon a až o 20 % delší životnost a jsou připraveny na všechny výzvy, bez ohledu na to, zda jsou obráběné materiály extrémně pevné, nebo naopak houževnaté. Upgrade nabízí optimální pevnost v lomu a stabilitu řezných hran, aby vydržely i extrémní teploty v zóně řezu a odolaly plastické deformaci.
Sorta CTCP115-P (ISO P15) je zvláště vhodná pro hladké řezy se stabilními řeznými podmínkami a souvislé řezání. Druhá sorta CTCP125-P (ISO P25) je univerzální sortou pro širokou oblast soustružení od dokončování až po hrubování. Třetí nejhouževnatější sorta CTCP135-P (ISO P35) je vhodná pro řezy za nestabilních a obtížných podmínek.
Speciální povlak Dragonskin je díky své optimalizované struktuře vrstev nově navržen tak, aby prodloužil životnost a zkrátil dobu obrábění. Rozhodujícím způsobem přispívá k výkonu nových sort ISO-P pro soustružení ocelí. Díky mechanické dodatečné úpravě dosahuje jedinečného stavu zbytkového napětí na povrchu povlaku, což se promítne při obrábění vyšší životností a spolehlivostí procesu.

Detekce opotřebení
Když se blíží konec životního cyklu řezné destičky, dochází k poklesu výkonu a zvyšuje se nebezpečí kolize, která může nastat uprostřed procesu. V takovém případě je poškozená břitová destička tím nejmenším problémem. Pokud však uživatel sleduje a identifikuje rozsah opotřebení pomocí nové indikátorové vrstvy (zlatá vrstva na obvodu destičky), může předejít případným kolizím včasnou výměnou destičky.
Rozpoznání opotřebení v závislosti na obráběném materiálu a řezných podmínkách patří k disciplíně technologie obrábění a pro úspěšné výsledky ve výrobě by si měli tuto znalost osvojit i operátoři, kteří přímo mohou ovlivnit výrobní proces k požadované efektivnosti.

Petr Kostolník
Foto: Ceratizit

 
Publikováno: 3. 6. 2022 | Počet zobrazení: 333 článek mě zaujal 78
Zaujal Vás tento článek?
Ano