hnv murr

Jarní technologické dny odstartoval Misan a Tungaloy

Přes potíže vyvolané pandemií, k níž se přidaly problémy v souvislosti s dopady konfliktu na Ukrajině, se situace na české průmyslové scéně snaží vrátit zpět do normálnějších kolejí a začínají ožívat i prezentační akce.

 

Jednou z prvních byl březnový technologický seminář společnosti Misan pořádaný ve spolupráci s firmou Tungaloy. Tradiční akce strojírenské firmy zastupující na českém a slovenském trhu japonské značky Okuma, Brother a Okamoto a technologii 3D tisku firem Concept Laser a Arcam, proběhla v jejím sídle v Lysé nad Labem. Této dvoudenní akce se zúčastnilo na devět desítek účastníků. Třetí den byl věnován studentům, jejichž počet (76) potvrdil, že zájem o fyzické prezentační akce tohoto typu je po předchozí koronavirové pauze, která jich většinu přesunula do virtuální sféry, enormní. Účastníci akce i studenti se mohli seznámit s hlavními novinkami, které značky zastoupené oběma firmami uvedly na trh, a představené obráběcí stroje a nástroje si v odpolední sekci i vyzkoušet v praxi.

Evoluční inovace přináší novou kvalitu
Jednatel firmy Misan Ondřej Svoboda seznámil v úvodní části s možnostmi nových horizontálních obráběcích center Okuma MA-8000H, MA-600HIII a MB-5000HII. Nejde o zásadní koncepční změny, ale spíše o inovaci prostřednictvím řady vylepšení a úprav. Stroje jsou vybaveny řadou funkcí, které posouvají dosavadní možnosti dále. Například nový systém odsávání místo vyfukování emulze z vřetene umožnil až o 0,5 sekund rychlejší výměnu nástroje. Díky funkci interpolovaného vyvrtávání (TurningCut) lze vytvářet i složité tvary (např. na jedné straně kruhový a na druhé eliptický). Přibylo i nové výkonné 45kW vřeteno s 10 tis. ot/min pro efektivní hrubování a 30kW pro dokončování s vyšším krouticím momentem.
Vývoj přinesl i novou vanu chladicí emulze, která využívá trojitou filtraci, z nichž sekundární je cyklonová. Vana nabízí téměř bezúdržbový provoz bez usazenin (snižuje až o 99 % usazování nečistot při obrábění litiny a až o 97 % u jiných kovů). Přeorganizování systému obsluhy stroje pak umožňuje efektivnější údržbu i obsluhu. Každý z výše zmíněných nových strojů Okuma nabízí specifické přednosti – první např. špičkové parametry a přesnost, druhý rychlost a produktivitu, třetí stroj je zase zaměřen na jednoduchost obsluhy a automatizaci.

Vysoce variabilní automatizace
Právě možnostem a typům automatizace věnoval Ondřej Svoboda podstatnou část své přednášky. Misan nabízí různé možnosti pokrývající celou škálu automatizačních řešení. Od nejjednodušších, které jsou nabízeny už od výrobce jako standardizované řešení „krabicového“ typu, přes různě konfigurované podpůrné dopravníkové systémy až po uplatnění robota. Kromě robotického zakládání je často využívaným řešením právě standardizované nasazení lineárních dopravníků pomocí palet, aplikované zejména v případě linky osazené více stroji, kdy je preferován rychlý otevřený přístup ke všem uzlům linky. Pro jednotlivý stroj může být vhodné řešení nabízené přímo od výrobce nebo specializovaných dodavatelů, jako kruhový (karuselový) manipulátor s paletami, typicky např. v kombinaci stroje a paletového podavače (Okuma + FPT), což je sice méně komplikované a nákladné, ale má své omezení – takovouto konfiguraci totiž zpravidla nelze dále rozšiřovat.
Druhou významnou skupinu v portfoliu firmy tvoří značka Brother, jejímž stěžejním typem jsou stroje Speedio se zaměřením na rychlé a efektivní obrábění, jak ostatně naznačuje i označení této řady. Tyto poměrně kompaktní multifunkční stroje se vyznačují velkou dynamikou a relativně malou spotřebou energie i tlakového vzduchu, který je rovněž drahou komoditou (podle studie firmy Panasonic představuje 20–30 % spotřeby elektrické energie). Toho výrobce dosáhl mj. úsporným LED osvětlením, efektivním pohonem vřetene s využitím synchronního motoru a důmyslným systémem ofuku vřetene pomocí minimálního množství stlačeného vzduchu. U posledních verzí stroje pak i uplatněním regenerace (resp. rekuperace) energie.

Tungaloy s nůší novinek
Partnerem semináře byl japonský výrobce obráběcích nástrojů Tungaloy, což byla pro ředitele českého zastoupení Petra Galušku a jeho tým příležitost k představení nástrojů z nové kampaně AddForce, která nedávno rozšířila nabídku firmy. Mezi nimi figurují např. inovativní čtyřbřité VBD nástroje AddForce Cut pro aplikace vnitřního zapichování, patentované trojúhelníkové planžety AddForceCut, nebo naopak břitové destičky o šířce pouhý 1 mm určené pro upichování malých průměrů na dlouhotočných automatech švýcarského typu.
Pro dlouhotočné automaty je určen i nový upínací systém, který umožňuje výrazně zkrátit čas výměny nástrojů (nový systém rychloupínacích soustružnických hlavic). Mezi novinkami v sortimentu Tungaloy přibyla i nová generace vysokoposuvových fréz s unikátními destičkami s více možnostmi nastavení břitu, robustní jednobřité destičky řady AddForce s unikátním upínacím lůžkem s axiální i radiální aretací. Jak uvedl Petr Galuška, navyšuje se počet aplikací obrábění kalených materiálů. Za posledních několik let se rozšiřuje nabídka CBN (kubický nitrid bóru) nástrojů s technologií Wavy Joint s utvařeči a povlaky. Tyto nástroje umožňují významné navýšení řezných parametrů a tím i produktivity aplikací. Pro obrábění litiny je pak určen další přírůstek v podobě čtyřbřitého celokarbidového vrtáku Solid4Drill pro materiály schopné rychle odvádět třísku. Za pozornost nepochybně stojí i vrtáky řady AddMeisterDrill, zahrnující mj. nástroj o průměru 4 mm, podle výrobce nejmenší vyměnitelné vrtací korunky na světě ve své kategorii, které nabízejí vysoký řezný výkon při vrtání malých otvorů.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 489 článek mě zaujal 106
Zaujal Vás tento článek?
Ano