hnv murr

Síly USA dostanou obojživelný VTOL

Americká firma Valkyrie Systems Aerospace získala grant na vývoj konceptu HoverJet Guardian – VTOL s vysokorychlostním tryskovým systémem.

 
Koncept HoverJet Guardian je proudové letadlo vybavené systémem vertikálního vzletu a přistání (VTOL). Je navržené tak, aby poskytovalo vysoké rychlosti spolu s přidanou manévrovatelností systémů VTOL. Stroj využívající dvojitý turboventilátorový pohon bude schopen pracovat ve třech různých režimech. Jako letadlo, vznášedlo a obojživelník, což mj. znamená, že bude schopen přistát na vodě a také ji překonávat, a může být řízen autonomně nebo letět s pilotem.
Letoun s rozpětím křídel 7,3 m a délkou 9,1 m bude mít maximální vzletovou hmotnost 5443 kg a má být schopen vydržet 15 hodin ve výškách až 12 km. Pro vzlet a přistání využívá systém se čtyřmi vrtulemi; jakmile je ve vzduchu, přepne se na dvojici turbodmychadel Pratt & Whitney s kombinovaným horizontálním tahem 3690 kN. Tato konfigurace mu umožní dosáhnout cestovní rychlosti 547 km/h, a transsonické maximální rychlosti 1127 km/h při horizontálním letu.

Foto: Valkyrie Systems Aerospace
 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 541 článek mě zaujal 111
Zaujal Vás tento článek?
Ano