Aimtec hnv murr

ČVUT a Bell budou spolupracovat

Fakulta elektrotechnická ČVUT podepsala se společností Bell Textron smlouvu o spolupráci na inovativním výzkumném projektu zkoumajícím budoucí možnosti řešení letecké taxislužby.

 
Výzkumný tým pro inteligentní mobilitu Centra umělé inteligence FEL ČVUT vedený docentem Jiřím Vokřínkem bude v rámci vývoje pokročilých simulací dopravy modelovat rozhodování spotřebitelů ohledně volby dopravních prostředků. Půjde o osobní automobilové přepravy, spolujízdy, železniční a autobusové dopravy při výběru možností přepravy, a také vývoj modelů rozhodování cestujících v multimodálním městském prostředí s využitím stávající pozemní dopravy i budoucích řešení kolmého vzletu. Výzkumníci budou mapovat i potenciální preference veřejnosti týkající se budoucí přepravy pomocí letecké taxislužby a definovat procesy pro optimalizaci návrhu sítě veřejné dopravy včetně vzdušného taxi.
Bell věří, že létající taxíky s kolmým vzletem mají potenciál zlepšit spojení i produktivitu ve městech po celém světě. Spolupráce na průkopnickém projektu bude zkoumat budoucí možnosti řešení letecké taxislužby. Tým pro inteligentní mobilitu bude vyhodnocovat efektivitu vertiportních zařízení pro létající taxíky na základě jejich přínosu pro uživatele a možnosti propojit je s jinými druhy dopravy.

Foto: Bell
 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 407 článek mě zaujal 102
Zaujal Vás tento článek?
Ano