hnv murr

Češi spolupracují na evropském urychlovači částic

Na stavbě největšího urychlovače částic FAIR na světě se podílí i ČEZ. Zařízení nedaleko německého Darmstadtu bude sloužit potřebám vědců z více než 50 zemí včetně ČR.

 

Projekt FAIR vzniká na ploše přesahující 150 tisíc m2, kde vznikne 25 budov. Systém umístěný v soustavě tunelů o celkové délce 3,5 km s hlavní částí v podobě podzemního kruhového urychlovače s obvodem 1100 m, má dokázat vygenerovat svazky částic dosud nevídané intenzity a kvality. Urychlit by měl částice všech chemických prvků od vodíku až po uran a antiprotonů až téměř na rychlost světla a simulovat jejich náraz s jiným atomovým jádrem. Plán počítá s osmi urychlovacími a skladovacími okruhy.
Na projektu se podílí i společnosti Hermos (která spadá do skupiny Elevion Group) a Efficient Technical Solutions (ETS), jež patří společně do konsorcia Arge RLT Fair, obě působí pod hlavičkou ČEZ. Firmy musely splnit mimořádně přísné nároky a požadavky na výkon a kvalitu techniky. Hermos zodpovídá za dodávku, instalaci a zprovoznění automatizačních systémů pro budovy a procesy, hardwarová a softwarová řešení a za instalaci rozvodných desek, ETS bude mít na starosti dodávku a instalaci vzduchotechnických systémů, zařízení pro odsávání kouře a odpadního vzduchu a klimatizační řešení.

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 531 článek mě zaujal 104
Zaujal Vás tento článek?
Ano