hnv murr

Kanystr pro elektromobily

Na klimatickém summitu Cop26 představil britský startup pod názvem ZipCharge Go pozoruhodný koncept kompaktní mobilní dobíječky pro elektromobily.

 

Novinka, kterou její tvůrci z ZipCharge charakterizují jako „powerbanku pro EV“, je kompaktní zařízení velikosti kufříku na kolečkách, jemuž se svým vzhledem, včetně zasouvací rukojeti, i podobá. Zařízení by mohlo pomoci vyřešit klíčový problém, když elektromobilu dojde energie v akumulátorech, a po ruce není žádná nabíjecí stanice. Prostě si ji povezete v autě s sebou a bude plnit stejnou funkci, jako kdysi kanystr s naftou či benzínem u vozidel se spalovacími motory.
Malé kompaktní zařízení se nabíjí z jakékoli zásuvky a dá se snadno přenést a uložit do kufru vozidla. To je pak možné dobíjet kdekoli. Funguje s jakýmkoli plug-in hybridním nebo elektrickým vozidlem se zásuvkou typu 2. Plné nabití zvládne přibližně za 30–60 minut, v závislosti na kapacitě a teplotě. Poskytne tak prodloužení dojezdu na dalších 32 km. Verze s vyšší kapacitou pak bude schopna přidat energii na cestu pro dvojnásobek: dojezd až 65 km. Uživatelé budou moci ovládat a sledovat nabíjecí proces prostřednictvím aplikace, inteligentní software automaticky naplánuje nabíjení s nejnižšími náklady, např. mimo špičku.
První dodávky 4- a 8kWh powerbank by měly dorazit na závěr letošního roku, a bude je možné koupit či pronajmout. Kromě majitelů elektrických vozidel může prokázat služby i podnikům, jako jsou hotely apod., které nemají nainstalované nabíjecí zařízení.
Důvěryhodnost projektu by měla dodat jména spoluzakladatelů firmy, jimiž jsou Richie Sibal a Jonathan Carrier s více než 20letou praxí v elektronice, softwarovém inženýrství a v automobilových OEM, včetně McLaren Automotive, Lotus Sportscars a Gordon Murray Automotive.

Nejde o jediné řešení tohoto typu (např. firma SparkCharge nabízí přenosný nabíjecí systém pro elektromobily Roadie), ale nejsou tak kompaktní a uživatelsky vstřícná.

Petr Kostolník
Foto: ZipCharge

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 356 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano