hnv murr

Chytrá náplast

Umožňuje sledovat chronické rány na dálku prostřednictvím aplikace v mobilním zařízení s využitím informací, které senzor v náplasti získává na základě tzv. biomarkerů.

 
Vědci z Národní singapurské univerzity (NSU) vyvinuli speciální náplast s připojeným senzorem a mikročipem, která by se mohla stát nadějí pro léčbu komplikovaných a obtížně se hojících ran, jež obvykle vyžadují časté kontroly u lékaře. Pokud chce mít lékař k dispozici další informace, odebere z rány vzorek a pošle do laboratoře k dalšímu testování.
Nová technologie s názvem VeCare by umožnila pacientům navštívit lékaře jen v případě akutní potřeby. Senzor připojený na ránu pomocí průhledné náplasti získává potřebná data na základě tzv. biomarkerů (teploty, typu bakterií, pH, či toho, jak zánět vypadá).
„Snažíme se použít chytrou náplast ke zkrácení počtu hodin nebo dnů potřebných pro kontrolu hojení na pouhých pár minut,“ uvedl Chwee Teck Lim, vedoucí výzkumník na oddělení biomedicínského inženýrství NSU. Sběr dat byl prozatím efektivní a chytrá náplast by se dala použít i v případě dalších typů ran, nejen u pacientů trpících bércovými vředy, na kterých je testují, ale i např. u nehojících se chronických vředů, jako je diabetická noha a dekubity.
 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 689 článek mě zaujal 133
Zaujal Vás tento článek?
Ano