hnv murr

Od kachlových kamen k laserům

Malá obec Rohy u Velkého Meziříčí nepatří zrovna mezi ty, kde byste hledali firmu využívající hi-tech zařízení, jaké představují sofistikované laserové stroje s pokročilými technologiemi.

 

Obec leží stranou od rušných komunikací propojujících frekventovaná logistická centra velkých průmyslových dodavatelů, ale i pro ně tamní firma Laser Zikmund pracuje.
Rodinná firma se zaměřila na rozsáhlou škálu zpracování plechu od svařování a spojování jednotlivých dílů, přes povrchové úpravy včetně omílání ostrých hran, gravírování či tvorbu 3D návrhů pro jeho zpracování. A daří se jí i v nelehké době, jak bylo zjevné i při naší návštěvě v nově rozšířených výrobních provozech, které nedávno doplnily stávající v původním areálu rodinného statku.
„O práci nouze není, máme naplněné dvě směny. Ještě před covidem jsme rozšířili provoz, vybudovali nové výrobní i skladové prostory, pořídili nové stroje… A to bylo vlastně štěstí, protože poté, když přišel nedostatek vstupních materiálů a třeba měsíc jsme nemohli sehnat určité druhy plechů, tak když se pak někde objevily, museli jsme vzít větší množství, a kdyby nebylo nových prostor, neměli bychom je kde skladovat,“ konstatuje jednatel firmy Jakub Zikmund.
Počátky podnikání firmy se datují do 90. let, kdy otec Jakuba Zikmunda zdědil statek a začal renovovat kuchyňská kachlová kamna, k nimž si sám vyráběl i kování, jako dvířka, pečící trouby apod. A protože se kamnáři začali poptávat, zda by nechtěl vyrábět i pro ně, začaly vznikat základy rodinné firmy. Kování se ale dříve dělalo na lisech a ruční výrobou, proto se časem Zikmundovi začali zajímat o modernější technologie – laserovou výrobu. První věci vznikaly v kooperaci v Jihlavě, po čase, kdy navíc začali dělat zakázkové kování přesně na míru, dospěli k rozhodnutí pořídit vlastní laser. Ovšem po počátečním nadšení se ukázalo, že to není jen o tom, pořídit si stroj, ale i na něj navazující vybavení a technologie, jako např. kompresor, jeřáb, zásobníky na plyn apod.  Proto se v roce 2013 založila firma Laser Zikmund s.r.o., a začali shánět zakázky.
V roce 2019 si výroba vyžádala i výstavbu nové haly a v návaznosti na to i pořízení nového stroje na zpracování plechů velkých formátů. Tím firma doplnila nabídku poskytovaných služeb a získala nové možnosti. Volba padla na stroj značky Mazak Optiplex 3015 DDL.

Základní hodnoty: technologický pokrok a kvalita
Jak uvádí Jakub Zikmund, ve většině zakázek, kdy chce někdo něco vypálit, je u toho už i ohýbání, tvarově náročné díly. Firma je tak zaměřena na malosériovou i kusovou výrobu, kdy např pro série do 50 kusů může být výhodnější laser, a zákazníci navíc díky „kusovkám“ nehledí primárně jen na cenu, ale především na kvalitní provedení. Ostatně stejně jako firma Laser Zikmund samotná.
„Nehledáme úplně to nejlevnější řešení, ale hlavně kvalitní. Naše výroba není zaměřena na kvanta produkce, jsem zastánce raději si připlatit a získat špičkovou kvalitu a spolehlivost. Což byl i důvod, proč padla volba na značku Mazak jako optimální řešení pro naše účely. Japonci jsou špička v oboru, a když jsem se seznámil s technologií DDL, tak mě to oslovilo,“ vysvětluje Jakub Zikmund.
DDL (Direct Diode Laser) neboli přímý diodový laser je unikátní řešení, které jiní výrobci nenabízejí. Mazak má na něj šest patentů. Kratší vlnová délka laserového svazku oproti vláknovému laseru umožňuje vysokorychlostní řezání slabých, středně silných i silnějších obrobků, přičemž dosahuje i podstatně lepší kvality řezu blížící se CO2 laseru, při vyšších tloušťkách materiálu. Především ale umožňuje dosahovat výsledků, k nimž by jinak byl potřeba laser s větším výkonem. Menší, ale výkonnější lasery 4–6 kW generují řezný paprsek odpovídající výkonu konvenčních zařízení s vyšším kW výkonem, takže odpovídají výkonu 8–10 kW. Což znamená mj. i významně nižší spotřebu elektřiny – faktor, který zejména dnes hraje v průmyslové výrobě stále větší roli. I to je jeden z důvodů, proč se investice do DDL, i když jde o dražší technologii, vrací podstatně rychleji.
„Zatímco dříve při využití laseru byla vysoká spotřeba plynu a efektivita přeměny energie nižší, díky DDL rezonátoru je produktivita v rychlosti řezu v průměru o 10 % vyšší než dosahovaná u technologie vláknových laserů,“ konstatuje Jakub Zikmund. Navíc, zatímco konvenční vláknový laser je citlivý na kvalitu plechu a různé znečištění, DDL technologie, která se přibližuje spíše CO2 laserům, si do značné míry dokáže poradit i s tímto problémem.
K nezanedbatelným výhodám patří podle něj i to, že stroj nevyžaduje extrémně precizní nastavení, jako zařízení s vláknovými lasery, a tím i vysoké nároky na kvalifikovanou obsluhu, dokáže se vypořádat i s odchylkami hodnot tlaku plynu, a potřebné korekce jsou stanovovány rychleji. Zvládne dokonce i horší kvalitu plechu, což je důležité, protože sehnat materiál vždy v prvotřídní kvalitě bývá občas problém, a zákazník nemůže čekat. Stroj má, na rozdíl od řady konkurenčních řešení, základnu z odlitku místo svařence, takže je velmi stabilní. A i když se vyrábí velké a komplikované díly, kde působí velká dynamika, není to na výsledku znát.
Další věcí, kterou bylo třeba vzít v úvahu při pořizování stroje, bylo lokální zastoupení s dostupným servisem a zákaznické péče. A společnost Mazak je aktivní v celé Evropě, a i u nás má velkou základnu.

Testováno na sobě
V době, kdy firma stroj pořizovala, byla sice technologie DDL relativní novinkou, ale Zikmundovi na ni neváhali vsadit. Ostatně řadu technologií si Mazak vyvíjí a vyrábí pro sebe, což se týká i zavádění laserové technologie, systém DDL nevyjímaje. Mazak sám nově zaváděné technologie nejdříve pečlivě testuje ve svých provozech, než jsou jejich vlastnosti důsledně prověřeny a mohou být uvedeny na trh.
Dojem na Jakuba Zikmunda učinil i další z takovýchto systémů firmy Mazak – Fabri Gear, automatické 3D laserové řezací centrum navržené speciálně pro obrábění dlouhých a těžkých otevřených i uzavřených profilů. Výkonným, vysoce přesným 6osým laserem dokáže zpracovat větší, delší, tlustší a těžší materiál než podobné stroje a lze jej použít pro vrtání i závitování. Tyto složité tvary mají vyšší nároky na kvalitu, což byl i důvod, proč se k dosažení požadovaných výstupů před nástupem Fabri Gearu a DDL pro jejich zpracování dlouho používala technologie CO2 laserů. To, že výrobce novým technologiím věří, přesvědčilo i Jakuba Zikmunda k pořízení stroje s DDL. „I odezva od zákazníků spokojených s kvalitativními parametry výrobků nám potvrdila, že jsme se vydali správnou cestou,“ doplňuje Jakub Zikmund.
Nezanedbatelnou roli však sehrál i jeden netechnický faktor: Mazak stejně jako Laser Zikmund, byť ve zcela jiném gardu, je také stále rodinnou firmou a klientelu z tohoto segmentu a její potřeby velmi dobře zná a významně se na ni zaměřuje. Klíčoví jsou pro něj nejen velcí zákazníci, ale i menší a střední firmy, které představují i podstatnou část českého trhu, a přistupuje k nim s veškerou vstřícností.
I když firma Laser Zikmund roste, pro kamnáře vyrábí nadále – koneckonců i otec Zikmunda juniora je jedním z jeho zákazníků – přibyla však i další klientela z řad různých průmyslových výrobců.
„Aktuálně realizujeme velkou zakázku pro žďárský závod ICE Industrial Services, který se zabývá automatizací a robotikou. Ale mezi našimi zákazníky najdete i firmu, která dělá přestavby dodávkových vozů na pohřební auta, kde pro ně vytváříme nerezové díly se zajímavým dekorem kůže,“ uzavírá Jakub Zikmund

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 655 článek mě zaujal 137
Zaujal Vás tento článek?
Ano