hnv murr

Budoucnost se rodí v Ostravě

Na ostravské univerzitě vzniklo unikátní výzkumné středisko, které ve spolupráci s automobilovým průmyslem vyvíjí systémy pro auta budoucnosti.

 
Škoda Auto spustila ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava laboratoř AIM.Lab (Artificial Intelligence in Manufacturing Lab neboli Laboratoř umělé inteligence ve výrobě). Podle mladoboleslavské automobilky jde o první iniciativu svého druhu v automobilovém průmyslu. Laboratoř se zaměřuje na tři hlavní oblasti: analýzu dat, aplikace strojového učení a umělé inteligence a problematiku optimalizace v průmyslové praxi. Protože AI hraje stále významnější roli v průmyslové výrobě, chce univerzita infrastrukturu AIM.Lab využívat i pro výuku a vývoj v oblasti průmyslové datové analytiky.
Projekt vznikl na základě několikaleté spolupráce na nových technologiích v oblasti asistenčních systémů, jako je např. nový systém Follow the Vehicle pro autonomní jízdu v konvoji na principu „dvě vozidla, jeden řidič". A jak uvedl člen představenstva společnosti Škoda Auto Dr. Michael Oeljeklaus: „Spolupráce s univerzitou je oboustranně přínosná, protože spojuje teorii s praxí a vytváří konkrétní přidanou hodnotu v oblasti AI pro automobilku i pro studenty, kteří získávají praktické zkušenosti.“ AIM.Lab podle něj dále posílí pozici ČR v oblasti automobilového průmyslu.
 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 551 článek mě zaujal 135
Zaujal Vás tento článek?
Ano