hnv murr

AMD pro superpočítače

Společnost AMD představila HPC produkty nové generace. Jde o akcelerátory řady Instinct MI200, které označuje za nejrychlejší systém svého druhu pro vysokorychlostní výpočty a AI na světě.

 
Obrovský výpočetní výkon daný spojením HPC (High-performance computing) a AI umožňuje výzkumníkům řešit nejnaléhavější výzvy od změny klimatu až po výzkum vakcín.
Řada Instinct MI200 je nová jednotka GPU navržená pro urychlení algoritmů používaných v datových centrech. Jde o první vícečipový modul GPU se dvěma výpočetními zařízeními. Vlajková loď nové řady, Instinct MI250X, má nabídnout 110 výpočetních jednotek a až 128 GB ultrarychlé vysokopásmové paměti HBM2e s podporou ECC při taktu 1,6 GHz, a šířku pásma paměti 3,2 TB/s. Pomáhají tak podporovat největší datové sady a eliminovat úzká hrdla při přesouvání dat do a z paměti.
Akcelerátory MI200, založené na architektuře CDNA 2. generace, poskytují obrovský skok ve výkonu HPC a AI. Díky až čtyřnásobně většímu výkonu HPC ve srovnání s konkurencí má být MI200 prvním GPU datového centra, který poskytuje 383 teraflopů teoretického výkonu se smíšenou přesností FP16 pro trénink hlubokého učení. Silnou zbraní nových akcelerátorů je i otevřená softwarová platforma ROCm podporující prostředí napříč různými dodavateli a architekturami akcelerátorů. Technologie Matrix Core poskytuje celou škálu smíšené přesnosti pro různé operace, což přináší možnost efektivně pracovat s velkými modely a zlepšit operační výkon vázaný na paměť pro jakoukoli kombinaci zátěže AI a strojového učení, kterou je potřeba nasadit.

Foto: AMD
 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 435 článek mě zaujal 97
Zaujal Vás tento článek?
Ano