hnv murr

Postihy firem za chybné nebo chybějící údaje

Zákon č. 37/2021 Sb. o evidenci skutečných majitelů promítl do české legislativy s účinností od 1. 6. 2021 požadavky tzv. 5 AML směrnice EP a Rady EU. Administrativně zjednodušil zápis skutečného majitele do evidence, ale přináší i riziko postihů za nesplnění těchto povinností.

 

Dosud zákon žádné přímé sankce za opomenutí zápisu do evidence nestanovil, nově však obchodním korporacím za chybějící nebo chybný zápis skutečného majitele hrozí řada problémů, které mohou mít vážný dopad na jejich fungování.
Podle § 55 zákona o evidenci skutečných majitelů je nově přestupkem:

- porušení povinnosti zapsat skutečného majitele do evidence, a to ani v přiměřené lhůtě stanovené soudem;
- nezajištění zápisu nových údajů ani do 15 dnů od právní moci rozhodnutí soudu o nesrovnalosti zápisu, vymazal-li soud nesprávné údaje bez náhrady;
- neposkytnutí potřebné součinnosti evidující osobě, pokud toto porušení povinnosti potvrdil soud, přičemž tento přestupek může spáchat nejen skutečný majitel, koncový příjemce, osoba s koncovým vlivem, ale i osoba, jejímž prostřednictvím může koncový příjemce nebo osoba s koncovým vlivem získávat prospěch.

Za zmíněné přestupky hrozí uložení pokuty, která může v přestupkovém řízení dosáhnout až půl miliónu Kč.
Dalším možným postihem, který hrozí v souvislosti s přestupky dle zákona o evidenci skutečných majitelů, je zákaz výplaty podílu na zisku, nebo pozastavení výkonu hlasovacích práv – pokud skutečný majitel není zapsán v jejich evidenci, nesmí při rozhodování nejvyššího orgánu dané obchodní korporace vykonávat hlasovací práva nebo rozhodovat jako její jediný společník. To může být vážný problém např. v situaci, kdy má obchodní korporace jediného společníka nebo má daný společník na svůj podíl navázanou většinu hlasovacích práv potřebných k přijetí rozhodnutí, což může vést až k paralyzaci korporace, která nebude schopná přijímat některá zásadní rozhodnutí.
Vzhledem k tomu, že povinnost evidence skutečných majitelů náleží do působnosti společnosti, za případné porušení nese odpovědnost její statutární orgán, přičemž za nesplnění povinnosti lze považovat nedbalost dle § 159 NOZ, což je v rozporu s povinností péče řádného hospodáře, která členovi statutárního orgánu obchodní korporace vzniká dnem přijetí funkce. Pro dohledání majitelů firem z jiných unijních zemí je možné využít např. rejstříky skutečných majitelů v jednotlivých státech EU.

Zdeněk Zuntych
Foto: InvisibleCrew

 
Publikováno: 14. 12. 2021 | Počet zobrazení: 432 článek mě zaujal 103
Zaujal Vás tento článek?
Ano