hnv murr

Přehlídka výrobních technologií s dvouletým odstupem

Produktivita, automatizace a nezávislost na lidské obsluze, to jsou témata, kterým se věnují letošní expozice Misan na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

 

Letošní rok – po vynucené pauze tradičního „svátku všech strojařů“ – opět skýtá našinci možnost vidět, hodnotit a inspirovat se tím nejlepším z oboru strojírenské výrobní techniky prezentované na brněnském výstavišti.
Témata, která byla diskutována i v období před dvěma lety, nyní nabírají další rozměry a konkrétní důsledky. Bezprecedentní nárůst nákladů daný jednak růstem cen vstupních surovin, jednak růstem režijních nákladů českých firem a umocněný vyčerpaným trhem s pracovní silou (a stále nedořešeným systémem odborného školství) vytváří zřetelný tlak na růst produktivity výroby. Bez nárůstu produktivity výroby se v českém prostředí, z větší části zaměřeném na výrobu dílců a celků s malou přidanou hodnotou, konkurenceschopnost udržet nepodaří.
Skladba exponátů v expozicích společnosti Misan sahá od kusové (prototypové) přes malosériovou až po velkosériovou výrobu v technologiích třískového obrábění i technologiích aditivních.

Kusová a malosériová výroba
Okuma LB3000 EXII MY ARMROID – unikátní koncepce symbiózy výrobního stroje a automatizace Okuma Armroid (viz obr. 1) představuje japonskou reakci na požadavek automatizované kusové a malosériové výroby dílců s vysokou přidanou hodnotou. Rozšíření akčního rádia robotického ramene o podpůrné technologické aplikace (např. zamezení chvění obrobku, řízené směřování chladicího a mazacího média do místa řezu) s sebou přináší novou úroveň zajištění kvality a stability výroby. Další výhodou tohoto řešení je ovládání robota z NC systému stroje. Pro manipulaci s obrobky do 5kg hmotnosti je robot vestavěn do CNC jednovřetenového soustruhu Okuma řady LB3000 EXII. Silnější verze určená pro obrobky s hmotností do 10 kg se dodává s multifunkčními obráběcími centry Okuma Multus.
Okuma Multus U3000 2SW 1500 – víceúčelové soustružnické centrum (obr. 2) s pravoúhlou kinematikou představí nasazení stroje na velmi složité a přesné díly, nejen s převahou soustružnických operací. Tuhost stroje spolu s kompletem inteligentních funkcí zaručuje produktivní a velmi přesné obrobení dílů střední velikosti (do Ø 650 mm a délky 1500 mm). Nové frézovací vřeteno se špičkovým výkonem 25 kW zaujme svým kompaktním provedením (celková délka jen 430 mm), díky čemuž lze efektivně provádět operace v poloze mezi oběma soustružnickými vřeteny.
Okuma Genos M460V-5AX – svislé pětiosé obráběcí centrum (obr. 3) je japonský stroj s geny a DNA Okumy, což z něj dělá technologicky univerzální nástroj, který přináší rychlou a efektivní výrobu součástí s nejužšími tolerancemi. Se simultánní 5osou obráběcí schopností nejsou zákazníci kompromitováni s obvyklým tlakem na snižování nákladů – ať už vyrábějí komplexní letecké komponenty, nebo provádějí víceúčelové operace na jedno upnutí. Svým osvědčeným konceptem portálového uspořádání představuje Genos M460V-5AX robustní vertikální pětiosé centrum zaujímající minimální zastavěnou plochu.



Velkosériová a automatizovaná výroba
Brother Speedio W1000Xd1 – „Cutting out the waste“ – to je slogan Brotheru při uvádění nového vysokorychlostního obráběcího centra Speedio W1000Xd1 (obr. 4). A skutečně jde o to „odřezávat“ neproduktivní časy (polohování os, výměnu nástrojů, roztáčení a brzdění vřetene atd.), které se negativně promítají do ceny každého dílce vyráběného ve velkých dávkách. Vše samozřejmě při zachování spolehlivosti, která je pro stroje Brother pověstná. Předváděný stroj je doplněn rotačním stolem Brother T-200A spolu s protiložiskem, mezi nimiž je umístěna upínací deska pro dvojí založení odlitku ze slitiny hliníku (skříň měniče pro elektromobily). Pozornost si zaslouží také nový řídicí systém D00, který již stihl získat prestižní mezinárodní ocenění za design iF Desing Award.
Okamoto OGM350NCIII + Misan Robocell – číslicově řízená bruska na kulato s vestavěným inprocesním měřením broušených průměrů a automatickým orovnáváním brousicího kotouče (obr. 5) představuje výkonný nástroj pro velkosériovou produkci těch nejpřesnějších strojírenských výrobků hřídelového charakteru. Celé řešení je doplněno osvědčeným automatizačním konceptem z dílny společnosti Misan založeném na šestiosém průmyslovém robotu a dvojici oboustranně výsuvných paletových zásobníků materiálu. Uživatelské rozhraní, které je opět výsledkem vlastního vývoje Misan, je připraveno pro komunikaci výrobních i nevýrobních dat s externími nadřazenými informačními systémy.

Nové směry ve výrobě
Součástí expozice Misan bude 3D tiskárna GE Concept Laser M2 (obr. 6) pro zpracování kovových práškových materiálů. Zařízení pracuje se základnou velikosti 250 x 250 mm a může stavět až do výšky 350 mm. Zpracovávané materiály sahají od zlata přes korozivzdorné a teplotně odolné oceli až po slitiny hliníku a titanu. Stavební výkon se pohybuje od 2 do 20 cm3 za hodinu v závislosti na materiálu a požadavcích na jakost povrchu. Aditivní výroba nabízí zcela nové možnosti konstruování i výroby nových dílů v letectví a kosmonautice, stejně jako v medicínské produkci, kde má již své nezastupitelné postavení.

Ondřej Svoboda, Misan
Foto: Misan

 
Publikováno: 26. 11. 2021 | Počet zobrazení: 404 článek mě zaujal 70
Zaujal Vás tento článek?
Ano