hnv murr

České dráhy vybavují Wi-Fi regionální vlaky i expresy

Státní železniční dopravce pokračuje v rozšiřování počtu vlaků, kde mohou cestující využít Wi-Fi připojení. Technologií jsou vybaveny všechny nově objednané vlaky a do roku 2022 investují ČD do instalace Wi-Fi v již využívaných.

 
Jak uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, cestující se už mohou připojit na asi 1700 spojích – palubní Wi-Fi sítí mají dráhy aktuálně vybaveno přes 1200 vozů (u elektrických a motorových jednotek počítají samostatně každý vůz), z toho asi 60 % je nasazeno v dálkové dopravě a zbytek v regionální. Wi-Fi je nyní ve flotile ČD vybaveno přibližně 45 % vozidel potřebných pro plánovaný provoz (včetně příslušných záložních jednotek), přičemž vozů umožňujících připojení k internetu na cestách má dál postupně přibývat.
„Aktuálně probíhá instalace do jednotek CityElefant, zapojených do integrované dopravy v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji,“ uvedl Petr Šťáhlavský s tím, že ČD instalují připojení do všech druhů vlaků od osobních na regionálních tratích po páteřní na koridorech, do běžných rychlíků i expresů typu Railjet či Pendolino. S Wi-Fi se počítá i u všech nových objednávaných vlaků, což představuje 187 vozů jednotek RegioPanter, 66 vozů motorových jednotek Pesa, 50 vozů InterJet a 180 vozů ViaggioComfort.
Vozový park soukromých dopravců RegioJet a Leo Express nabízí Wi-Fi téměř ve všech spojích, je však podstatně menší.

 
Publikováno: 4. 10. 2021 | Počet zobrazení: 513 článek mě zaujal 123
Zaujal Vás tento článek?
Ano