hnv murr

Hybridní Arkana jako sportovní kupé

V první polovině července představil Renault novinářům hybridní model Arkana v Benicích u Prahy. Novinka navazuje na dubnovou premiéru evropské verze SUV kupé Arkana, a první hybridní vozy se dostanou na náš trh letos na podzim.

 

Od základu se v tomto kompaktním modelu, patřícího do kategorie SUV segmentu C, projevuje trend elektrifikace. První vozy byly k dispozici v mild hybridní verzi, nyní se již prezentovala plná hybridní technika. Technologie E-TECH Hybrid spojuje dva elektromotory, inovativní převodovku a spalovací motor. Technologie E-TECH Plug-in Hybrid nabízí baterie se zvýšenou kapacitou, které umožňují více maximalizovat jízdu na elektřinu v běžném provozu.
Hybridní Arkana je prostorný a pohodlný model s novým hybridním systémem E-TECH 145. Řešení „full-hybrid” disponuje 230V baterií o kapacitě 1,2 kWh bez potřeby externího nabíjení. Díky technologii E-TECH, která vychází z formule 1, lze dosáhnout až 80 % doby jízdy po městě v plně elektrickém režimu. Inovovaná aerodynamika karoserie, která je o 25 % účinnější než u tradičního SUV, umožňuje podle výrobce provoz se spotřebou pouze 4,8 l na 100 km jízdy, a čistě na elektrický režim lze v závislosti na podmínkách ujet tři kilometry.

Systém mikrohybridizace
Jako alternativu k hybridnímu motoru E-TECH 145 má Arkana nově v nabídce úspornější benzínový motor 1,3 TCe 160 spojený s 12V systémem mikrohybridizace. Přínosem této 12V mikrohybridizační technologie je snížení průměrné spotřeby až o 8 %, při současném snížení emisí CO2. Další novinkou, která je dostupná u všech motorů TCe 140 a 160, je funkce Sailing Stop. Funkce se dá spustit přes Multi-Sense a umožňuje snížení emisí CO2 až o 4 gramy díky využití tzv. plachtění mezi 30 a 140 km/hod.
Hybridní technologie má umožnit jezdit ve městě až 65 km pouze na elektřinu a u pohonné jednotky E-TECH Plug-in Hybrid lze využít jízdu jen na elektrický pohon až do rychlosti 135 km/h.

Petr Kostolník
Foto: Renault

 
Publikováno: 30. 8. 2021 | Počet zobrazení: 458 článek mě zaujal 113
Zaujal Vás tento článek?
Ano