asseco Aimtec murr

Polární dům z VUT

Na Fakultě architektury VUT v Brně vznikl návrh unikátní budovy: výzkumné stanice CZ*ECO Nelson v souostroví Jižní Shetlandy.

 
Současný stav dosavadního komplexu vědecké základny ze starých chladicích boxů ruských lodí neumožňuje jeho plnohodnotné využívání polárníky, kteří pokračují na českou stanici Johana Gregora Mendela. Nová stanice je navržena s odolností na nejdrsnější podmínky a k poskytnutí kvalitního zázemí pro ubytování, sklad i laboratoř.
Díky extrémním povětrnostním vlivům přímořské oblasti mohli vědci provést počítačové simulace k nalezení optimální podoby. Výsledkem je aerodynamický tvar, který sníží vliv silných nárazů větru a brání tvorbě závětrných stran, kde se kumuluje sníh. Podle tvůrců unesou jakoukoli část stanice čtyři muži a stejně jednoduchá má být i montáž, protože v Antarktidě nejsou k dispozici stroje a nelze kopat základy. Je proto koncipována jako modulární stavebnice z překližkových dílů s tepelnou izolací odolnou proti plísni, které se na místě spojí do sebe. K ukotvení se využije speciální rošt nebo klec, které se vyplní kameny, a když tato část přimrzne k zemi, poslouží jako plnohodnotný základ komplexu. Jako zdroj energie by měly sloužit solární panely a generátor, jenž dokáže využít odpadní teplo k vytápění stanice.
 
Publikováno: 21. 6. 2021 | Počet zobrazení: 840 článek mě zaujal 183
Zaujal Vás tento článek?
Ano