Aimtec hnv murr

Škoda dodá tramvaje pro Finsko i Plzeň

Finská Škoda Transtech, která patří do české strojírenské skupiny Škoda Transportation, začala s testováním nové tramvaje Škoda ForCity Smart Artic X54 (označované jako XL).

 
Jde o první vůz ze zakázky na 23 tramvají pro helsinský dopravní podnik HKL. Nové obousměrné soupravy o délce 35 m nabídnou přepravní kapacitu až 256 cestujících, kterou lze navýšit vložením dalšího článku. Ve finské metropoli bylo od roku 2013 nasazeno už 70 tramvají modelu X34, které předcházely typu ForCity Smart Artic X54, oba typy jsou přizpůsobeny pro podmínky finské železniční sítě i klimatu. Dalších 29 vozidel X54 se vyrábí pro linku lehké železnice 550. Helsinky tak budou mít dohromady i s novou objednávkou k dispozici 122 tramvají z rodiny Artic.
Škoda Transportation představila i novou generaci velkokapacitní tramvaje ForCity Smart pro domovskou Plzeň, která by měla do provozu nastoupit ještě letos. Téměř 30m dlouhé soupravy nabízející 185 míst (z toho 64 k sezení) budou disponovat řadou technických předností a odpovídat nejnovějším evropským normám. Budou mít plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky šetrné ke kolejovému svršku.
 
Publikováno: 21. 6. 2021 | Počet zobrazení: 713 článek mě zaujal 158
Zaujal Vás tento článek?
Ano