hnv murr

Plošné spoje z 3D tiskárny

Technická univerzita v Liberci provozuje jako jediné pracoviště v ČR unikátní 3D tiskárnu DragonFly 2020 LDM umožňující tisknout jak vodiče, tak samotné desky plošných spojů jako trojrozměrnou konstrukci.

 

Zatímco u tradiční technologie výroby plošných spojů je např. u dvouvrstvé desky nutno základní oboustranně plátovaný materiál provrtat v místě požadovaných průchodů, stěny otvorů pokovit galvanickou cestou a leptáním vytvořit spoje na obou stranách desky, s novou technologií 3D tisku izraelské firmy Nano Dimension tyto výrobní kroky zcela odpadají. Unikátní zařízení využívá vodivé nanočástice stříbra rozptýlené v hustém roztoku a fotopolymer vytvrzovaný UV zářením, který slouží jako izolant. Po nastavení parametrů nebo importu trojrozměrného návrhu stroj vytiskne celou desku najednou.
Vodič lze umístit kdekoli v prostoru desky pod libovolným úhlem, i rozměry vodičů lze měnit podle potřeby (tloušťka se může měnit od 17 do 101 µm). Tisknout lze libovolně tvarovaný profil desky, např. s kavitami (vybráním) pro součástky.
Nové zařízení fakulta využívá ve výuce, např. v rámci nového bakalářského studijního programu Mechatronika a také pro spolupráci s průmyslovými podniky.

Radek Pirkl
Foto: Nano Dimension

 
Publikováno: 21. 6. 2021 | Počet zobrazení: 611 článek mě zaujal 140
Zaujal Vás tento článek?
Ano