hnv murr

Digitalizace vstřikolisů

Automatizace, digitalizace a inteligentní asistenční systémy usnadňují práci se vstřikovacími lisy. Společnost Arburg proto přichází s digitálním řešením pro posílení oběhové ekonomiky ve zpracování plastů.

 

Na Hannover Messe Digital Edition 2021 prezentoval Arburg digitální síťový vstřikovací stroj s využitím upraveného elektrického vstřikolisu Allrounder 370 A s uzavírací silou 600 kN na aplikaci výroby kelímků s „pokrčeným“ designem. Systém shromažďuje data týkající se procesů a recyklace a detailně dokumentuje výrobní cykly.
Prezentovaný systém využíval k výrobě „zmačkaného“ PP kelímku jednovstřikovou formu horkého vtoku značky Haidlmair, manipulační práce obstarával robotický systém Multilift V 20 s nosností 20 kg. Po vyjmutí z formy jsou kelímky odesílány k ošetření plazmou a poté do digitální tiskové stanice (fáze vylepšení je integrována přímo do buňky), kde na tabletu lze vybírat ze tří různých designů pro potisk povrchu „zmačkaného“ kelímku. Ten je po vyleštění „ozdoben“ dvěma DM kódy: jeden obsahuje údaje o procesu pro účely sledovatelnosti a druhý informace o použitém materiálu kvůli recyklaci.

Digitální dvojče zajišťuje správné třídění
Vstřikolis Allrounder je standardně vybaven IIoT bránou, která nabízí standardizovanou formu sítě a software (jako ERP nebo hostitelský počítačový systém) umožňuje zaznamenávat a analyzovat produkční data v reálném čase, což výrazně zvyšuje efektivitu a transparentnost výroby. Systém SCADA ATCM (Arburg Turnkey Control Module – řídicí modul na klíč) vizualizuje všechny relevantní údaje o procesech a kvalitě výrobku. K tomuto účelu odesílají vstřikolisy, automatizační systémy a periferní zařízení příslušná data do ATCM, díky čemuž je každý výrobek 100% sledovatelný.
To by mělo najít uplatnění právě v systémech cirkulární ekonomiky, jako je např. R-Cycle, který iniciovala firma Reifenhaeuser, kdy Arburg jako strojírenský partner dokumentoval na zmíněné výrobě kelímků příklad aplikace, jak lze z plastového odpadu získat vysoce kvalitní recyklovaný materiál a uzavřít tak materiálový cyklus. Jádrem R-Cycle je databáze obsahující úplnou sadu informací o látkách používaných v plastových výrobcích, což znamená, že každý výrobek má digitální dvojče. Data týkající se aspektů, jako jsou suroviny a barviva, jsou přenášena již ve fázi vstřikování a produkt poté obdrží strojově čitelný DM kód. Na jeho základě pak lze výrobek v recyklačních zařízeních podle potřeby roztřídit.

Inteligentní ovladač stroje
V budoucnu budou chytré stroje propojené do sítí monitorovat a adaptivně řídit jejich procesy a nabízet aktivní podporu operátorům. Ústřední roli v tom budou hrát řídicí jednotky strojů, které budou poskytovat vstupy do řízení procesů, zajišťování kvality a sledovatelnosti. K tomuto účelu už vyvinul Arburg několik funkcí. Allrounder je např. vybaven nástrojem aXw Control FillAssist, který umožňuje spouštět simulace plnění přímo na obrazovce ovladače. Úroveň plnění je animována ve vztahu k aktuální poloze šroubu jako 3D grafika v reálném čase. Tři další řídicí systémy – ScrewPilot, PressurePilot a ReferencePilot, umožňují adaptivně regulované vstřikování. Používají řídicí strategie, které na sebe navazují a zajišťují základní požadavky na kvalitu, jako je udržování stálých hmotností vstřiků a rovnoměrné plnění forem.

Josef Vališka
Foto: Arburg

 
Publikováno: 18. 6. 2021 | Počet zobrazení: 486 článek mě zaujal 108
Zaujal Vás tento článek?
Ano