hnv murr

Vývoj inteligentních displejů

Inteligentní displej má význam nejen kvůli důležitosti vizuální technologie, ale i kvůli zásadní roli při inovacích. Výrobci proto zvyšují investice do výzkumu a vývoje technologií pro vylepšení obrazu a ochrany očí.

 

Společnost TCL uspořádala v rámci nedávného veletrhu Mobile World Congress v Šanghaji kulatý stůl pod názvem „Budoucnost inteligentních displejů nové generace“, se zaměřením, jakým směrem se bude ubírat vývoj v této oblasti.
„Díky expanzi mobilního internetu už mobilní telefony nejsou pouhými telefony. Podle výzkumu společnosti eMarketer tvoří 75 % mobilního datového provozu videoobsah, takže výkon displejů a kvalita rozhraní mezi člověkem a strojem je důležitější než kdy dříve,“ konstatoval Ting Xiong, senior viceprezident pro prodej firmy Pixelworks.
S příchodem rolovacích a flexibilních displejů je u nových zařízení nutností i přizpůsobení dynamického obsahu velikosti displeje. Při hodnocení displeje se proto výrobci zaměřuji nejen na základní technické parametry, jako je ostrost, barvy a přizpůsobení jasu, ale stále více i na to, jak dotyková vrstva ovlivňuje uživatelský zážitek při ovládání prstem a hraní her, jak plynulý je pohyb ve videích nebo vykreslování displeje při streamování obsahu ve vysokém dynamickém rozsahu (HDR).

Čtyři pilíře pro inovaci displejů
V souvislosti s budoucností inteligentních displejů byly charakterizovány čtyři základní oblasti, na které se bude zaměřovat technologický vývoj.

1. Vylepšení obrazu
Kombinace vylepšení stávajícího softwaru a nových technologií má za cíl nabídnout uživatelům zcela nové vizuální zážitky a funkce, jako jsou přirozený tón pleti či automatické úpravy obrazu pomocí AI.

2. Péče o oči a jejich ochranu
Moderní displeje přinášejí nejen špičkový obrazový zážitek, ale obsahují i technologie chránící oči, jako např. redukci modrého světla a adaptivní přizpůsobení jasu či různé režimy péče o oči. Nejlepšími displeji jsou z hlediska ochrany zraku obrazovky nevyzařující světlo, ale jedinou volbou byla dosud technologie e-ink, která však produkuje obraz v omezené paletě barev.
Technologie NXTPAPER, vyvinutá společností TCL, zobrazuje obraz ve všech barvách, přitom zajišťuje stejnou úroveň ochrany očí jako e-ink čtečky, přičemž má nejen o 25 % vyšší kontrast než většina e-ink tabletů, ale zároveň je o 65 % energeticky účinnější než standardní LCD obrazovky.

3. Víceformátový flexibilní displej
Nové technologie displejů znamenají také změnu v podobě smartphonů – pokračuje vývoj skládacích a rolovacích zařízení vybavených flexibilními panely, jako jsou např. koncept tabletu tri-fold a 17“ tištěný OLED rolovací displej tenký pouhých 0,18 mm.

4. Spolupráce více obrazovek
Trendem je větší integrace zařízení spotřební elektroniky, která budou vzájemně bezproblémově fungovat v rámci inteligentního ekosystému zařízení. Funkce spolupráce více obrazovek dovolí uživatelům, aby mohli současně umožnit interakci svých smartphonů s dalšími zařízeními, jako jsou chytré televizory, počítače, ale také fungovat s technologickými inovacemi budoucnosti, jako jsou „near-to-eye displeje“, chytré ledničky či zrcadla apod.

Josef Vališka
Foto: TCL Communication

Technologie NXTPAPER, která přijde na trh letos na jaře, představuje nízkovýkonný LCD panel umožňující díky své konstrukci opětovně použít světlo získané z okolí. Novinka je podle výrobce až o 36 % tenčí a až o 65 % úspornější než běžné LCD obrazovky a díky absenci vlastního podsvícení ve svém spektru nevyzařuje škodlivé modré světlo.
Při používání za podmínek špatného osvětlení či v noci (displej pracuje běžně s denním světlem) je dodávána připínací lampička zajišťující potřebný dostatek světla. Obnovovací frekvence činí ca 30 snímků za vteřinu, tzn., že je výrazně lepší, než nabízejí klasické e-ink displeje.

 
Publikováno: 18. 6. 2021 | Počet zobrazení: 467 článek mě zaujal 112
Zaujal Vás tento článek?
Ano