hnv murr

LG končí s mobily

Koncem června se přestanou prodávat mobily LG a značka tento segment definitivně opouští.

 
LG Electronic, na níž připadají téměř 4 % výkonu jihokorejské ekonomiky, se hodlá soustředit na technologie, jako jsou součástky pro elektromobily, zařízení chytré domácnosti, robotické systémy nebo AI. Mobilní divize, která se na celkovém obratu firmy podílela méně než 8 %, vykazovala v posledních letech setrvale ztrátu – celkový deficit přesahuje 4,5 mld. dolarů. Ještě před necelými 10 lety (v roce 2013) připadal na LG 10% podíl na globálním trhu s chytrými telefony, ale loni, kdy se celosvětově prodalo 1,2 mld. chytrých telefonů, už připadá více než třetina mobilního trhu na tandem Apple a Samsung (19 % a 15 %). Podíl LG už činil pouhá dvě procenta a firma musela čelit silnému tlaku čínských značek jako Xiaomi nebo Huawei.
Jihokorejský výrobce sice představil první celodotykový smartphone dříve než Steve Jobs iPhone, a jako první nabídl přístroj s vysokým rozlišením QHD a zavedl inovace, jako jsou širokoúhlá kamera či dotyková obrazovka po celém displeji, ale letos už nic nepředstavil a jeho smartphone s rolovacím displejem se asi komerční premiéry nedočká.
Vedení koncernu se snažilo najít pro mobilní divizi kupce, ale všechna jednání ztroskotala. Nevyřešeným problémem je i otázka patentů a dalších předmětů duševního vlastnictví. Pravděpodobnou variantou je, že by si LG část ponechala a část nabídla k prodeji.
 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 624 článek mě zaujal 156
Zaujal Vás tento článek?
Ano