Aimtec hnv murr

Detekce opotřebení a analýza nástrojů

Nový adaptivní monitorovací systém nástrojů TMAC 3.0 americké firmy Caron Engineering detekuje opotřebení a poškození nástroje v reálném čase a  optimalizuje obrábění.

 
Řešení ideální pro bezobslužný provoz měří skutečný výkon motoru stroje v momentě, když nástroj prořízne materiál, aby zjistil, zda je nástroj funkční, opotřebovaný nebo zlomený. Statické limity založené na naučené síle nástroje v řezu upozorní, když není dosažen dostatečný výkon (žádný kontakt s materiálem) nebo když je dosaženo příliš velkého výkonu (nástroj je opotřebovaný nebo zlomený).
U každého nástroje a sekce systém přesně sleduje jeho opotřebení měřením výkonu v čase. Za tímto účelem se učí celkovou spotřebu energie pro každý řezný nástroj a naučená data pak porovnává s definovanými parametry opotřebení. Jak nástroje postupně ztrácejí původní parametry v důsledku pravidelného provozu, spotřeba energie se zvyšuje do doby, než je spuštěn alarm procenta opotřebení. Poté TMAC obvykle umožní dokončení řezu a nástroj bezpečně vyřadí.
Díky přímé komunikaci s řízením CNC stroje a údajů z měřeného nástroje pomocí vysoce přesného snímače výkonu, který měří rychlostí 200krát za sekundu, umožňuje TMAC okamžitě reagovat. Pokud zaregistruje výkonovou špičku (což znamená, že se nástroj zlomil), automaticky zastaví stroj a vyřadí nástroj, než může dojít k poškození. Pro bezobslužné operace, když jsou detekovány opotřebované nástroje, může TMAC aktivovat redundantní nástroje, aby zajistil hladký chod výroby.
Systém má i funkci adaptivního řízení, která převezme kontrolu nad rychlostí posuvu obráběcího stroje v reálném čase a automaticky ji upraví, aby optimalizoval řez. Typická úspora času cyklu, zejména u obtížně obrobitelných a kompozitních materiálů je až 60 % i více.
Všechna řezná data jsou zaznamenávána a ukládána, což umožňuje srovnávat, jak se nástroje časem opotřebovávají, analyzovat konkrétní oblasti řezu a zjišťovat anomálie v normální operaci řezání.
 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 486 článek mě zaujal 109
Zaujal Vás tento článek?
Ano