hnv murr

Tungaloy: nejnovější z letošní sezóny

Mezi poslední novinky japonské společnosti Tungaloy v oblasti obráběcích nástrojů patří rozšíření populární řady TungMeister s vyměnitelnými hlavičkami, uvedení nového řezného materiálu pro soustružení korozivzdorných ocelí a inovovaný systém J-Series pro dlouhotočné automaty.

 

Současným řešením pro dokončování a polodokončování tvarových ploch je použití kulových a toroidních monolitních fréz. U složitých 3D komponent, jako jsou např. lisovací formy, při obrábění na 5osých strojích nelze často použít nástroje velkých průměrů, proto jsou zákazníci nuceni uchýlit se k nástrojům s malým průměrem a výrazně tak snížit vzdálenost mezi jednotlivými průchody, aby byla dosažena co nejlepší kvalita obrobeného povrchu. Toto však vede k výrazné časové náročnosti při obrábění velkých ploch.  

Barelové frézy TungMeister
Proto Tungaloy rozšířil svoji řadu nástrojů s vyměnitelnými hlavičkami TungMeister o nové VBO a VBN barelové frézovací hlavičky. Díky bočním řezným hranám s velkým poloměrem umožňují tyto geometrie efektivní dokončování a polodokončování tvarových ploch.
Barelové frézy, pojmenované podle profilu řezné hrany, mohou podstatně zvýšit „krok“ a snížit nutný počet drah při zachování odpovídající kvality obrobeného povrchu. Zvýšená rychlost vede ke snížení průběhu opotřebení a prodloužení životnosti nástroje díky tomu, že barelová fréza vždy obrábí svými obvodovými břity s mimořádně velkým rádiem.     
Obě nové geometrie barelových fréz VBO a VBN jsou navrženy pro efektivní obrábění složitých 3D tvarů. Geometrie VBO je k dispozici ve dvou typech, a to VBO Short a VBO Long. Krátká verze (VBO Short) má menší obvodový poloměr břitu a je tak vhodná zejména pro polohrubování až polodokončování 3D tvarových ploch. Dlouhá varianta (VBO Long) má větší rádius řezné hrany a je ideální pro dokončování.
Geometrie VBN byla navržena speciálně pro dokončování komplikovaných 3D tvarů, např. oběžných kol a lopatek, přičemž umožňuje přeskočit procesy polodokončování a zkrátit tím dobu obrábění. Tyto nejnovější geometrie barelových fréz v řadě TungMeister jsou vyrobeny z mimořádně odolného karbidu AH715, který je svým charakterem vhodný pro všechny druhy obráběných materiálů.
Řada nástrojů TungMeister má za úkol co nejvíce zkrátit vedlejší ztrátové časy. Výměna nástroje zde netrvá déle než jednu minutu a seřizovací čas tak může být zkrácen až na desetinu času nutného pro výměnu a seřízení obvyklých monolitních nástrojů. Obrovskou výhodou této produktové řady je možnost utvořit přes 13 tisíc kombinací hlavička – těleso. Díky tomu jsou tyto nástroje mimořádně flexibilní a umožňují najít řešení pro téměř každou aplikaci.  

Nový řezný materiál pro nerez
Obrobitelnost korozivzdorných ocelí se významně liší v závislosti na slitinových prvcích, tvrdosti a výrobních procesech, což výrazně ovlivňuje životnost obráběcích destiček. Této výzvě čelí nový specializovaný karbid AH6225 s nejnovější technologií povlaku.
Uvedení nového řezného materiálu AH6225 pro soustružení korozivzdorných ocelí významně rozšiřuje možné spektrum aplikací soustružení, které zahrnuje jak kontinuální, tak i soustružení s přerušovaným řezem, a to v širokém rozsahu řezných rychlostí. To vše při zachování vynikající životnosti a spolehlivosti nástroje při soustružení obrobků z korozivzdorných ocelí.
Speciálně pro tento nový materiál byl vyvinut velmi silný PVD povlak s titanovým podílem a vynikající tepelnou stabilitou. Povlak velmi účinně brání vzniku opotřebení na čele destičky. Vrchní vrstva povlaku obsahuje nejnovější vícevrstvou nanostrukturu s vysokým podílem titanu, kdy orientace a vysoká hustota krystalů zvyšují tvrdost povlaku a výrazně snižují opotřebení. Dále byl pro nový materiál vyvinut i speciální karbidový základ, který vyniká svoji vysokou lomovou houževnatostí a zvýšenou tepelnou vodivostí. Vyšší účinnost odvodu tepla z místa řezu eliminuje vznik plastické deformace destičky v důsledku tepelného namáhání.
Novinka tak zajišťuje maximální spolehlivost v celé řadě aplikací soustružení korozivzdorných ocelí od dokončování až po hrubování s přerušovaným řezem v celém rozsahu řezných rychlostí. I přes takovou všestrannost se tento nový materiál AH6225 vyznačuje dlouhou životností nástroje s předvídatelným průběhem opotřebení.

Systém J-Series pro dlouhotočné stroje
Sortiment soustružnických nástrojů J-Series disponuje vyměnitelnými kazetami pro zkrácení vedlejších časů na strojích švýcarského typu.
Výměna destiček v dlouhotočných strojích je vždy náročná práce. Stroj musí být zastaven na delší dobu, aby mohl operátor uvolnit šroubek a vyměnit destičku ve stísněném prostoru stroje. Nové provedení soustružnických nástrojů J-Series je tvořeno modulárními nástrojovými kazetami, které umožní flexibilní výměnu nástroje bez nutnosti vyjmutí celého tělesa ze stroje. Tato funkce umožňuje jednoduchou a rychlou výměnu břitových destiček a zároveň zajišťuje přesnou opakovatelnost nastavení nástroje.
Jelikož mají všechny vyměnitelné kazety stejnou velikost, nevyžaduje nástroj po výměně další přeseřízení. To umožní rychlý opětovný start výroby s minimálními prostoji.
Nová řada modulárních soustružnických nástrojů J-Series nabízí sortiment modulárních kazet a odpovídajících těles pro vnější soustružení. Ty jsou uzpůsobeny jak pro jednostranné pozitivní ISO destičky, tak i pro oboustranné pozitivní destičky z řady MiniForceTurn. Mezi novinkami jsou dále k dispozici kazety pro zpětné soustružení a zapichování. Pro vylepšení kontroly tvorby třísky a prodloužení životnosti destiček jsou některé modulární kazety opatřeny systémem pro vysokotlaké chlazení (CHP). Tělesa jsou v nabídce v rozměru 12 x 12 mm ve dvou délkových provedeních (65 nebo 100 mm).
Systém J-Series modulárních soustružnických nástrojů je nejnovějším řešením pro zákazníky hledající maximální produktivitu při výrobě malých dílů typicky využívaných například v IT sektoru, medicíně nebo automotive.

Michal Karkoš, Tungaloy

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 552 článek mě zaujal 119
Zaujal Vás tento článek?
Ano