hnv murr

Nová řešení pro vyšší efektivitu

Mezi aktuálními produktovými novinkami uvedla firma Walter další rozšíření řady osazovacích fréz Xtra·tec a nové vnitřně chlazené formovače závitů pro ocel s dlouhou životností.

 

S ramenovými frézami Xtra·tec XT M5130 vyvinul německý výrobce obráběcích nástrojů novou generaci fréz. Namísto dalšího zmenšení úhlu vůle ve prospěch řezné síly Walter otáčí polohu vyměnitelných břitových destiček o 8 stupňů, takže efektivní úhel vůle zůstává stejný. Na druhé straně se však výrazně zlepšuje stabilita a spolehlivost procesu fréz, stejně jako jejich produktivita. To bylo umožněno tím, že se podařilo vyztužit kapsu vložky o 40 %, průřez obklopující otvor vložky o 12 % a opěrnou plochu vložky o 34 %.

Více zubů, více třísek
Díky změněné montážní poloze bylo do frézovacího tělesa přidáno více zubů (např. u fréz Ø 63 mm je namísto předchozích šesti použito sedm zubů), což umožňuje podstatně zvýšit rychlost úběru materiálu.
Konstrukční řešení frézy XT M5130 umožňuje také použití vyšších posuvů na zub, což v kombinaci s vysokým počtem zubů vede k výraznému zvýšení produktivity. Tento efekt lze podle výrobce ještě umocnit použitím pokročilých materiálů pro řezné nástroje Tiger·tec Gold, jako je např. nedávno představený PVD stupeň WSP45G.
Vylepšený přístup k upínacím šroubům zjednodušuje výměnu břitových destiček a zkracuje dobu indexování. S novou velikostí vyměnitelných břitových destiček BC..0903 .. (r = 0,2–2,0 mm pro ap max 9 mm) nabízí výrobce nyní M5130 se čtyřmi velikostmi břitových destiček v různých poloměrech rohů: Pro ap max = 5, 9, 12 a 15 mm. Nová generace fréz má být ideální pro aplikace, jako je čelní frézování, frézování na hřbetu, rampování, kapesní frézování a kruhové interpolační frézování pro širokou škálu oblastí od energetiky až po všeobecné strojírenství.

Maximální životnost závitníků
Nové vnitřně chlazené závitníky TC430 Supreme rozšířily nabídku nástrojů pro formování závitů. Formovače HSS-E-PM pro slepé a průchozí závity s hloubkou závitu až 3,5 × DN byly speciálně navrženy pro velmi dlouhou životnost nástroje v oceli. To je umožněno díky extrémně hladkému povlaku HIPIMS odolnému proti opotřebení (AlCrN), kombinací vnitřního chladicího prostředku a vyloučením mazacích drážek pro závity se slepým otvorem. Jde o unikátní řešení, které zajišťuje kromě chlazení i dobré mazací vlastnosti. Chladicí kapalina je „vytlačena“ ze slepého otvoru podél tvářecích hran, takže tyto hrany maže a tím snižuje jejich opotřebení. Při tvarování slepých a průchozích závitů je vnitřní chladicí kapalina radiální. Třetí verze pro krátké závity <3 × D je bez mazacích drážek a vnitřního chlazení.
Jak zdůrazňuje výrobce, u závitníků TC430 Supreme je zaručena trvale vysoká kvalita závitů s dlouhou životnosti nástroje.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 483 článek mě zaujal 120
Zaujal Vás tento článek?
Ano