hnv murr

Robotická budoucnost vstřikování

Vstřikovací roboty vyrábějící díly plněním různých druhů materiálů do formy jsou díky svému dlouhému dosahu a vysoké míře flexibility stále častější v mnoha odvětvích.

 

Tyto automatizované systémy používané pro vstřikování jsou nákladově efektivní a určeny pro několik procesů, jako je načítání komponent do vstřikovacího stroje, dokončování a montáž vstřikovaných dílů. Dokonce mohou provádět i sekundární procesy, jako je např. značení ve formě.
Pracovní buňky s roboty pro vstřikování plastů nyní provádějí i operace sonického a laserového svařování. Takto použité buňky zkracují doby cyklů, což je v průmyslu vstřikování důležité. Dále mohou roboty ošetřit plastové nebo pryžové části, např. před nanesením lepidla nebo lakováním dílu. Během doby cyklu mohou vkládat do stroje kovové nebo plastové díly pro proces formování. Poté mohou stroj vyložit, vzít vylisovaný díl a vložit jej do jiného stroje pro proces přetvarování. Během tohoto procesu se dva materiály spojují a tvoří jednu soudržnou složku. Robot může nejen vyjmout díl ze vstřikovacího stroje, ale i provádět sekundární aplikace. Během práce vstřikovacího stroje může využít svého volného času k provádění ořezávání, oddělování hran nebo jiných sekundárních procesů, což vede ke zvýšení účinnosti.
K dispozici jsou pracovní buňky pro značení ve formě. Jde o tzv. IML roboty (neboli In-Mold-Labelling systémy), kde robot stáhne štítky do vstřikovacího stroje, aby je integroval do dílu. Tím je zajištěno, že štítek je trvalý a nelze jej odstranit ani poškodit.
K automatizaci na vstřikolisech lze použít širokou škálu robotů s různým užitečným zatížením. Tříosá ramena se používají zejména pro horizontální vstřikovací stroje na plasty a vysokorychlostní procesy, zatímco univerzálnější 6osé roboty nabízejí flexibilnější využití u horizontálních i vertikálních vstřikovacích strojů, což umožňuje větší pracovní prostor. Jsou také vhodné pro provozy s omezeným podlahovým prostorem. SCARA roboty poskytují kruhovou pracovní obálku a jsou ideální pro nakládání a vykládání vertikálních vstřikovacích strojů. Roboty připojované ke stroji z vnějšku, tzv. Side Entry, jsou ideální např. pro etiketování a zdobení ve formě. V automatizovaných procesech se lze často setkat i s využitím sběračů servopohonů k odstraňování vtoků při vstřikování.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 26. 5. 2021 | Počet zobrazení: 615 článek mě zaujal 116
Zaujal Vás tento článek?
Ano