hnv murr

Podmořský kabel propojí Čínu s Evropou

Dvanáct tisíc kilometrů dlouhé čínské podmořské vedení nazvané „Peace cable” má propojit asijskou velmoc s Evropou a významně zvýšit kapacitu internetové komunikace mezi oběma kontinenty.

 
Kabel, který je budován čínskými společnostmi, má dosahovat 60 Tb/s. Bude schopen přepravit za jednu sekundu dostatek dat na desítky tisíc hodin Netflixu. Měl by ale sloužit i k rychlejšímu poskytování služeb čínským firmám podnikajícím v Evropě a Africe.
Kabelové spojení má vést pozemní trasou z Číny do Pákistánu, odkud bude pokračovat pod vodou až do, francouzského přístavu Marseille, kde bude vyveden do konečné stanice provozované telekomunikační společností Orange, pečlivě zajištěné a zabezpečené před potenciálními odposlechy. Nicméně podle bezpečnostních odborníků existuje riziko během výstavby, kdy může dojít k zasunutí odposlechů s cílem získávání informací, z čehož mají obavu zejména USA. Ty však kabel zřejmě využívat nebudou kvůli americkému bojkotu mnoha čínských výrobců telekomunikačních zařízení. Navíc Google a Facebook poukazují, že mají dostatečnou vlastní kapacitu.
USA a Čína se dlouhodobě snaží ovládnout světovou digitální infrastrukturu a podmořské kabely mají značný strategický význam. Americké kabely zatím hrají v datových přenosech klíčovou roli (mnoho z nich vlastní a provozují americké firmy), nyní se však stále razantněji angažuje i Čína.
 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 1175 článek mě zaujal 282
Zaujal Vás tento článek?
Ano