hnv murr

Létající Cadillac a stroje hýčkající pasažéry

Poté, co na aerosalonu ve Farnborough v roce 2018 představila svůj koncept elektrického létajícího taxi s kolmým startem a přistáním firma Rolls Royce, se do segmentu eVTOL pustila další automobilka – GM.

 

Na letošním CESu ukázala svůj projekt vzdušného elektrotaxi značka Cadillac, zaměřená hlavně na luxusní vozy. Autonomní létající taxi Vertile připomíná spíše dron – jde v podstatě o jakousi elegantní kabinku pro jednoho pasažéra, což napovídá určení spíše na kratší vzdálenosti. Podle informací, které o projektu firma sdělila, je stroj určen např. k vyzvednutí cestujícího na střeše a přemístění na Vertiport nejbližší jeho cíli. Vertile je vybaven 90kWh motorem, který má umožnit cestovat rychlostí až 90 km/h. Na funkčním prototypu se aktivně pracuje.
Spolu se svou vizí budoucnosti elektromobility vzdušné přepravy prezentovala automobilka i koncept Celestic – autonomní elektromobil navržený s maximálním komfortem pro cestující, prošpikovaný nejrůznějšími biometrickými senzory, které budou neustále sbírat data o pasažérech a jejich tělesných funkcích, analyzovat je a na jejich základě poté uzpůsobovat teplotu, vlhkost vzduchu, osvětlení, propustnost hluku z okolí, nebo dokonce i vůni.
GM hodlá v průběhu následujících pěti let investovat do elektromobility a technologie autonomního řízení velkorysou sumu zhruba 27 mld. dolarů.
Do vzduchu se chystají vyrazit i další automobilky. Stellantis na CESu oznámila partnerství s kalifornskou firmou Archer Aviation, jejímž cílem je zahájit provoz první elektrické letecké společnosti na světě. Stellantis-Archer eVTOL je navržen pro dopravu cestujících na krátké vzdálenosti, např. z centra města na odlehlé letiště. Hyundai loni představil svůj eVTOL pro čtyři cestující a pilota, Toyota ohlásila investici ve výši téměř 400 mil. USD do spuštění eVTOL Joby Aviation, Mercedes-Benz zase investuje do aerotaxi vyvinutého partnerskou firmou Volocopter, a Audi se již dříve spojilo s Airbusem a Italdesignem, aby vytvořily elektrickou a autonomní kombinaci kvadrokoptéry a městského vozidla.

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 506 článek mě zaujal 137
Zaujal Vás tento článek?
Ano