hnv murr

Malý krok pro 3D tisk…

Vědci z Technické univerzity v Braunschweigu a Laser Zentrum Hannover (LZH) vytvořili poprvé 3D tištěný objekt z lunárního regolitu.

 

Během experimentálního projektu Moonrise nasadil tým vědců laser na lunární rover MIRA3D a roztavil měsíční prach do sférických tvarů. Díky dalšímu výzkumu a vývoji by mohla hlava laseru tvořit základ zařízení, které umožní budoucím astronautům vytvářet na Měsíci ekonomicky dlouhodobé stavební struktury.
Projekt Moonrise zahájili v roce 2019 LZH a Institut kosmických systémů (IRAS) při TU Braunschweig s cílem snížit náklady na dopravu užitečného nákladu na nízkou oběžnou dráhu. Vědci se snažili vyvinout systém schopný tisknout odolné struktury na Měsíci pouze s využitím lunárního regolitu, čímž by se odstranila nutnost přepravy stavebních prvků. Výzkumný program se soustředil na nový laser Moonrise, který váží méně než 3 kg, nicméně malá velikost zařízení neovlivnila jeho odolnost – laser prošel úspěšně řadou teplotních a vibračních testů. Vědcům se podařilo vyvinout kompaktní laserovou hlavu, schopnou vydržet drsné vesmírné podmínky, která se dala přesně ovládat na rameni roveru.
Měsíční rover byl navržený tak, aby umožňoval prostorový 3D tisk. Pomocí platformy vozíku a robotického ramene vědci dokázali přesně vyrobit předměty do předem definovaných regolitových návrhů. Nyní jednají s kosmickými agenturami a vyvíjí laser do modelu připraveného k letu.
Vzhledem k tomu, že kosmické národní agentury plánují trvalou přítomnost na Měsíci, uvažují o 3D tisku jako o nákladově efektivním stavebním nástroji. Například Texaská stavební společnost ICON, která získala kontrakt od NASA na vývoj prototypu off-world 3D tiskárny, vytvořila divizi zaměřenou na výrobu vesmírných struktur s využitím lunárního regolitu.
Plány na podporu dlouhodobých misí pomocí struktur vyrobených z lunárního materiálu na místě potvrdila i ruská agentura Roskosmos, nicméně detaily projektu nebyly zveřejněny. Rovněž Čínský národní kosmický úřad (CNSA) počítá pro základnu na Měsíci s technologií 3D tisku – pro své výzkumy budou moci využít vzorky měsíčních hornin, které nedávno dopravila na Zemi sonda Chang’e 5.

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 608 článek mě zaujal 157
Zaujal Vás tento článek?
Ano